Dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u posjeti Islamskoj zajednici Kosova i Fakultetu islamskih nauka u Prištini

U srijedu, 14. augusta 2024. godine dekan Univerziteta u Sarajevu - Fakulteta islamskih nauka, posjetio je Fakultet islamskih nauka u Prištini i susreo se sa glavnim imamom Islamske zajednice Kosova Vedatom Sahitijem i dekanom Fakulteta Islamom Hasanijem. 

Nakon obilaska zgrade Fakulteta dvojica dekana su razmijenili informacije i iskustva o organiziranju rada svojih fakulteta i razgovarali o mogućnostima međusobne saradnje između  dva fakulteta i zaključili da postoje realne mogućnosti za jaču međufakultetsku saradnju na brojnim poljima a posebno u naučnoistraživačkim projektima i u nastavnom procesu.

Prije formiranja samostalnih država nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije muslimani su bili organizirani u jedinstvenoj Islamskoj zajednici i upravo to iskustvo zajedničkog institucionalnog organiziranja islamskih poslova obavezuje na jaču saradnju, a rezultat tog zajedničkog iskustva se prepoznaje, između ostalog, i u vrlo bliskom ili tradicionalnom  razumijevanju islama koje naučavamo i živimo  na ovim prostorima. Upravo su to komparativne prednosti na kojima je moguće intenzivnije razvijati saradnju visokoškolskih institucija koje su nastale na prostorima bivše Jugoslavije nakon njenog raspada.

Slika zaslona 2024-08-18 u 13.51.55.jpg - Dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u posjeti Islamskoj zajednici Kosova i Fakultetu islamskih nauka u Prištini
s lijeva: Islam Hasani, Vedat Sahiti i Mustafa Hasani

Nakon posjete Fakultetu islamskih nauka u Prištini dekana prof. dr. Hasanija je primio Vedat Sahiti, glavni imam Islamske zajednice Kosova, koji je dobro upućen u vjerske prilike muslimana u Bosni i Hercegovini budući da je u više navrata bio u Bosni i Hercegovini na međunarodnim konferencijama te redovno prati dešavanja u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini.

Glavni imam Vedat Sahiti je istakao opredjeljenje Islamske zajednice Kosova u pružanju podrške jačanju međuinstitucionalne saradnje islamskih zajednica, te je ukazao da bi u tom smislu dva fakulteta mogli biti dobri primjeri na polju uspostavljanja ove saradnje. Vizni režim između dvije države značajno opterećuje komunikaciju i limitira mogućnosti saradnje ali je naglasio da je Islamska zajednica Kosova uvijek spremna pomoći u procesu dobijanja viza i da će sa svoje strane uraditi sve kako bi se taj proces olakšao ali da ova saradnja treba biti naš zajednički cilj i opredjeljenje.

Slika zaslona 2024-08-18 u 13.51.47.jpg - Dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u posjeti Islamskoj zajednici Kosova i Fakultetu islamskih nauka u Prištini

Prilikom posjete Kosovu dekan prof. dr. Hasani je razgovarao i sa Redžepom Ljumom, zamjenikom glavnog sekretara Islamske zajednice Kosova, inače svršenikom FIN-a u Sarajevu, nekadašnjeg Islamskog teološkog fakulteta (ITF).

Dekan Hasani ga je upoznao s višegodišnjim radom na Dokumentaciono-istraživačkiom  projektu o nastanku i razvoju Fakulteta islamskih nauka, njegovim profesorima i svršenicima te o planu da se organizuju posjete alumnistima na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji s ciljem snimanja intervjua sa njima za potrebe ovog naučno-istraživačkog projekta. 

Svoje  domaćine dekan prof. dr. Hasani je upoznao i s planom posjeta fakultetima islamskih nauka u Novom Pazaru, Prištini i Skoplju,  a u sklopu tih posjeta su planirani susreti s alumnistima FIN-a (ITF-a) koji su svojim radom dali značajan doprinos razvoju islamskih zajednica u svojim domovinama.

Upravo su te historijske, duhovne, institucionalne i fakultetske veze ali i sučeljavanja sa istim ili sličnim izazovima naveli Upravu za obrazovanje Rijasete Islamske zajednice da u saradnji s Univerzitetom u Sarajevu - Fakultetom islamskih nauka, organizira konferenciju "Visoko islamsko obrazovanje na Balkanu: perspektive razvoja i saradnje" koja će se održati u Sarajevu 26. i 27. septembra ove godine. Očekuje se da konferenciji prisustvuje više od 50 profesora sa fakulteta i visokih obrazovnih institucija i instituta. Na ovoj konferenciji učešće će uzeti profesori s fakulteta islamskih nauka iz Prištine, Skoplja, Novog Pazara i instituta Albanije, Bugarske i ostalih balkanskih država te Turske.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti