Potpisan memorandum o saradnji između javnih ustanova Memorijalni centar Sarajevo i Muzej Sarajeva

Potpisan memorandum o saradnji između javnih ustanova Memorijalni centar Sarajevo i Muzej Sarajeva

Ddirektor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić danas je potpisao Memorandum o saradnji sa direktoricom Javne ustanove Muzej Sarajeva Indirom Kučuk Sorguč.

Ovim sporazumom dvije ustanove su osigurale temelje za zajedničko djelovanje u oblasti kulture, s posebnim fokusom na kulturu sjećanja.

Prema riječima direktora Kulanića, ovaj memorandum predstavlja značajan prvi korak    

- Potrebna nam je sveobuhvatna strategija za razvoj kulture u Kantonu Sarajevo. Strategija koja će omogućiti sistematičan i koordiniran pristup planiranju i organiziranju različitih kulturnih događaja i aktivnosti. Ključ uspjeha leži u koheziji među institucijama. Unapređenje kulture sjećanja je jedan od najvažnijih segmenata razvoja kulture te je institucionalno povezivanje u ovom segmentu od velike važnosti. Zajedno s Muzejom Sarajeva, radit ćemo na projektima koji se odnose na očuvanje kolektivnog pamćenja i kulturu sjećanja. Ovo partnerstvo omogućit će nam da još efikasnije doprinosimo očuvanju i valorizaciji kulturne baštine - naglasio je Kulanić.

Direktorica JU Muzej Sarajeva Indira Kučuk Sorguč, izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma.

- Počastvovana sam što ćemo zajednički raditi na promociji i revitalizaciji kulturno-historijske baštine iz perioda opsade Sarajeva i antifašističke borbe - kontinuiteta vrijednosti časne odbrambene borbe za Bosnu i Hercegovinu - riječi su Kučuk Sorguč.

Kako je kazala, u budućim projektima, posebno onima koji se odnose na period opsade 1992-1995, veliku ulogu će imati muzejski savjetnik JU Muzej Sarajeva - Moamer Šehović, specijalista za period agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ovim memorandumom, Memorijalni centar Sarajevo potvrđuje svoju posvećenost i volju za djelovanjem u duhu zajedništva i sinergije sa svim kulturnim institucijama, s ciljem očuvanja, zaštite i promocije kulture sjećanja.

- Kulturna baština, posebno kultura sjećanja, predstavlja temelj na kojem gradimo ideju Bosne i Hercegovine. Pozivamo i druge ustanove i institucije da nam se pridruže i postanu aktivni partneri u stvaranju prostora i atmosfere u kojoj kultura, naročito kultura sjećanja, ima ključno mjesto - uputio je poziv direktor Kulanić, saopćili su iz Memorijalno centra Sarajevo.

(Preporod.info9

Podijeli:

Povezane vijesti