Održana primopredaja vozila za potragu i spašavanje Gorskoj službi spašavanja FBiH (VIDEO)

Održana primopredaja vozila za potragu i spašavanje Gorskoj službi spašavanja FBiH (VIDEO)

U okviru višednevne posjete predsjednika TIKA-e Serkana Kayalara Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu održana primopredaja vozila za potragu i spašavanje Gorskoj službi spašavanja (GSS) FBiH.

 - Posebna mi je čast ponovo doći u Sarajevo. Danas svjedočimo značajnom projektu, koju ima izuzetnu vrijednost za naše dugogodišnje partnere GSS. Oni su služba koja okuplja volontere na polju potrage i spašavanja, s najdužom tradicijom u Bosni i Hercegovini - izjavio je Kayalar.

IMG_2797.JPG - Održana primopredaja vozila za potragu i spašavanje Gorskoj službi spašavanja FBiH
Predsjednik TIKA-e: Dugogodišnja saradnja krunisana ovim projektom

On je istaknuo da je dugogodišnja saradnja zapravo krunisana ovim projektom. 

- Prethodnih godina smo dosta sarađivali na polju obuka, posebno u saradnji s IHH-om, Afadom i Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine. Nakon te saradnje imali smo podršku u opremi, te ove godine donaciju vozila. Ova donacija je značajan korak ka razvijanju kapaciteta GSS-a.

O samom značaju potrage i spašavanja GSS-a nema potrebe puno govoriti, veoma smo im zahvalni na njihovom doprinosu u Turskoj nakon zemljotresa, kada su hrabro spašavali živote građana - poručio je on.

Primopredaji je prisustvovao i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

GSS FBiH specijalizirana je u djelatnostima potrage i spašavanja u planinama, stijenama, speleološkim objektima, urbanim područjima, kao i na ostalim nepristupačnim terenima i u teškim vremenskim prilikama kada prilikom spašavanja treba primijeniti posebna stručna znanja i upotrijebiti tehničku opremu u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Vozilo za potragu i spašavanje značajno će doprinijeti izvršavanju misije GSS-a.

unnamed-3.jpg - Održana primopredaja vozila za potragu i spašavanje Gorskoj službi spašavanja FBiH
Primopredaja

- Ovo vozilo je jako značajno za GSS. Ovo je prvo vozilo koje smo dobili kao GSS FBiH. Zatim, jako će nam koristiti u svim našim misijama spašavanja, a jednako će nam značiti i u našim treninzima i edukacijama koje obavljamo. Sada nam je puno lakše da obavljamo sve misije obezbjeđenja, uključujući i Marš mira, koji tradicionalno obezbjeđujemo godinama. Zahvalni smo na ovoj donaciji - izjavio je Dženadin Veladžić, predsjednik GSS-a FBiH. 

Također, u narednim danima, u okviru ove posjete, planirano je svečano otvaranje projekta Formiranja sistema za digitalizaciju arhiva FBiH, svečano otvaranje projekta Donacije tehničke opreme za CNC laboratorij Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, svečano otvaranje Fabrike za preradu i pakovanje meda u Kaćunima, otkrivanje spomen-ploče u sjećanje na Şükrü Tufan - prvog ambasadora Republike Turske u BiH, kao i potpisivanje protokola sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari o realizaciji finalne faze Projekta osnivanja Muzeja genocida u Srebrenici.

(Preporod.info)

 

Podijeli:

Povezane vijesti