U Sudu BiH danas izricanje prvostepene presude u predmetu Borislav Paravac i drugi za ratni zločin

U Sudu BiH danas izricanje prvostepene presude u predmetu Borislav Paravac i drugi za ratni zločin

Sud Bosne i Hercegovine danas će, u 9.00 sati u sudnici 4, izreći prvostepenu presudu u predmetu Borislav Paravac i drugi. 

Optuženi Borislav Paravac, Andrija Bjelošević i Milan Savić se terete da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

U optužnici se navodi da su, u periodu od najkasnije 3. maja 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić, optuženi Borislav Paravac, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske općine Doboj, optuženi Andrija Bjelošević, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj MUP-a RS i istovremeno i člana Kriznog štaba Srpske općine Doboj, kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata izvršili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Doboj i Teslić.

Oni su to učinili ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, mučenjem, prisilnim nestankom osoba, napadom na civilno stanovništvo i naselja koji posljeduje smrću teškom tjelesnom ozljedom ili teškim narušenjem zdravlja, prisiljavanjem na prinudni rad, pljačkanje imovine stanovništva i uništavanjem kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i ustanova namijenjenih vjerskim ciljevima.

Dalje se navodi da je optuženi Milan Savić, u svojstvu de iure pomoćnika načelnika, a de facto u svojstvu zamjenika načelnika CSB Doboj, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada s diskriminatorskom namjerom izvršio progon civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Općine Teslić ubistvima, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjem i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne tjelesne ili psihičke povrede.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti