Riječ struke: Sve kategorije društva mogu doprinijeti povećanju stope vakcinacije protiv epidemije morbila

Riječ struke: Sve kategorije društva mogu doprinijeti povećanju stope vakcinacije protiv epidemije morbila

Broj oboljelih od morbila širom Bosne i Hercegovine raste, što je upozorenje za javnost i sve one koji mogu doprinijeti jačanju svijesti o vakcinaciji.  

Tim povodom smo razgovarali sa dr. Jelom Aćimović, voditeljicom programa za zdravstvo i rani rast i razvoj djece pri UNICEF BIH, koja je na samom početku razgovora upozorila da su morbili izuzetno zarazno virusno oboljenje koje se prenosi vazduhom, prilikom disanja, govora, a naročito kada zaražena osoba kašlje ili kiše

- Bolest zahvata disajne puteve, a kasnije i druge organe u tijelu  i najčešče se manifestuje povišenom temperaturom, kašljem, curenjem nosa i suzenjem očiju te karakterističnim osipom, koji počinje od lica i spušta se prema donjim dijelovima tijela. Može uzrokovati ozbiljne komplikacije, kao što su upala pluća, upala mozga, pa čak i smrtni ishod, koji su najčešći kod djece mlađe od pet godina - pojašnjava dr. Aćimović.

Kako ističe, kada dođe do epidemije, na 1.000 oboljelih bilježe se 1 do 2 smrtna ishoda. 

- Trenutna epidemija morbila u Bosni i Hercegovini je vrlo ozbiljna. Traje od kraja 2023. godine, a do sada je zabilježeno preko 7.000 slučajeva bolesti, što čini BiH zemljom sa jednom od najviših stopa infekcije u regionu. Nažalost, zabilježena su i dva smrtna ishoda, oba među adolescentima - kaže dr. Aćimović.

Ovo je prilika i za podsjetiti da je vakcinacija ključna za sprečavanje širenja morbila. Naša sagovornica podsjeća da dvije doze MRP vakcine (vakcina protiv morbila, rubele i parotitisa), prva u dobi od godinu dana, a druga u predškolskom periodu, pružaju visoku zaštitu protiv bolesti.

- Vakcina protiv morbila je uvedena još 1963. godine. Prije tog vremena, velike epidemije morbila su se javljale otprilike svake dvije do tri godine i uzrokovale su oko 2,6 miliona smrtnih slučajeva godišnje. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da je, nažalost, u svijetu tokom 2022. godine 136.000 ljudi umrlo od morbila – uglavnom djece mlađe od pet godina, uprkos dostupnosti bezbjedne i visokoefikasne vakcine - ističe dr. Aćimović.

thumbnail_Slika Jela ACIMOVIC.jpg - Sve kategorije društva mogu doprinijeti povećanju stope vakcinacije protiv epidemije morbila
Dr. Aćimović: Jačati svijest i boriti se protiv dezinformacija

Stopa vakcinacije protiv morbila u BIH u 2023. godini iznosi samo 55%, što je daleko ispod preporučenih 95% potrebnih za postizanje kolektivnog imuniteta i sprečavanje širenja ove bolesti. Obuhvat vakcinacijom u BiH je niži od potrebnog već nekoliko godina, što omogućava da se bolest brzo širi i da epidemija dugo traje.

- UNICEF i SZO u BiH naglašavaju da ne postoji opravdanje za nevakcinisanje djece i pozivaju sve na pojačavanje napora u promociji vakcinacije, edukaciji stanovništva o važnosti zaštite djece od zaraznih bolesti od kojih se možemo zaštititi vakcinacijom, kao i dostupnosti vakcina.

Vakcinacija ne štiti samo pojedinca koji se vakciniše. Ako je dovoljan procenat stanovnika vakcinisan i time postao otporan na neku bolest, ona se neće moći širiti, neće doći do epidemije, a time će biti zaštićeni i oni koji se nisu mogli vakcinisati (novorođenčad, osobe sa određenim medicinskim stanjima ili sa oslabljenim imunološkim sistemom). To nazivamo kolektivnim imunitetom - podsjeća dr. Aćimović.

Na pitanje o tome šta se pojedinačno i kolektivno može i treba učiniti kako bi se dosegao spomenuti procenat, doktorica ističe da građani pojedinačno mogu doprinijeti povećanju stope vakcinacije tako što će osigurati da njihova djeca pravovremeno prime obje doze MRP vakcine, prema predviđenom kalendaru vakcinacije.

- Preporučujemo svim roditeljima da provjere vakcinalne statuse svoje djece. Ukoliko djeca nisu primila sve doze vakcina za njihovu dob, što prije ih treba odvesti na vakcinaciju. MRP vakcina se može dati u bilo kojoj dobi, odnosno nikada nije kasno da se propuštene doze vakcina nadoknade. Važno je to uraditi što prije, da ne bismo svoju djecu doveli u rizik od obolijevanja i komplikacija bolesti - naglašava naša sagovornica. 

Dodaje da je institucionalno potrebno je osiguranje kontinuirane dostupnosti vakcina, odnosno vakcinacije, u svim zdravstvenim ustanovama, uključujući ruralne i teško dostupne oblasti, te da se kroz javnozdravstvene kampanje koje informišu roditelje i staratelje o rizicima od bolesti i značaju vakcinacije, radi na povećanju prihvatanja ove sigurne i izuzetno efikasne mjere za zaštitu zdravlja i života djece.

- Važno je da svi segmenti društva, uključujući zdravstvene radnike, odgojne i obrazovne institucije, medije itd, rade zajedno na podizanju svijesti i borbi protiv dezinformacija koje se šire o vakcinama, a koje za posljedicu imaju izbjegavanje vakcinacije i ugrožavanja zdravlja i života prvenstveno djece - ističe dr. Aćimović.

Na kraju našeg razgovora, dr. Aćimović je podsjetila da UNICEF i SZO već pružaju podršku kroz jačanje programa imunizacije u BiH te implementaciju kampanja za imunizaciju.

(Preporord.info)

Podijeli:

Povezane vijesti