Konferencija 'Dijalog za budućnost': Iz Mostara poslana poruka mira, saradnje i dijaloga

Konferencija 'Dijalog za budućnost': Iz Mostara poslana poruka mira, saradnje i dijaloga

U vremenu kada se suočavamo s brojnim izazovima i prijetnjama važno je Bosni i Hercegovini i regiji, posebno iz Mostara, poslati poruku saradnje i dijaloga, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović na otvaranju međunarodne konferencije "Mostar 2024: Dijalog za budućnost", koja se održava u povodu obilježavanja 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru.

On je u video obraćanju međunarodnim i domaćim učesnicima konferencije naglasio da nas je povijesno iskustvo naučilo da dijalog nema alternativu.

- BiH je most koji spaja različite civilizacije, kulture, narode i religije. Svi koji vole BiH grade i čuvaju mostove. Oni koji ne shvaćaju naše milenijsko biće, ruše mostove - kazao je Bećirović, poručivši "gradimo i povezujmo ljude i obale".

- Mi smo država u kojoj je sve zajedničko, i sreća i nesreća i radost i tuga, a kada je već tako potrudimo se da je uvijek više sreće, radosti i uspjeha - dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Međunarodna konferencija "MOSTAR 2024: Dijalog za budućnost" predstavlja priliku za promoviranje pomirenja i suživota kroz isticanje Starog mosta i Starog grada Mostara kao simbola multikulturalizma i mirnog suživota, te poticanje dijaloga o pomirenju i saradnji.

Konferencija okuplja ugledne visoke dužnosnike i učesnike, uključujući predsjednike, premijere i ministre, zatim međunarodne i lokalne donositelje odluka, predstavnike zemalja zapadnog Balkana, dužnosnike i predstavnike EU-a i Evropske komisije, predstavnike UNESCO-a i stručnjake za kulturnu baštinu, dužnosnike i predstavnike Grupacije Svjetske banke, akademike i istraživače, lidere civilnog društva i nevladine organizacije, te predstavnike medija i druge učesnikr.

U organizaciji obilježavanja 20. godišnjice obnove Starog mosta i ove konferencije, pored MVP BiH, sudjeluje i Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Grad Mostar, uz podršku Ujedinjenih naroda u BiH, UNESCO-a, Svjetske banke, Centra za mir i multikulturni dijalog, te brojnih drugih partnera.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti