Behram-begova medresa dobila 96. hafiza Časnog Kur'ana

Behram-begova medresa dobila 96. hafiza Časnog Kur'ana

Behram-begova medresa polahko se približava brojci od stotinu hafiza koji su pod okriljem ove škole naučili Časnu Knjigu. Ove sedmice svršenik Behram-begove medrese Ajdin Sinanović proučio je pred Komisijom za polaganje hifza Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posljednje ajete i stekao titulu hafiza Kur'ana te tako postao 96. hafiz ove medrese.

Behram-begovu medresu završio je 2021. godine i 14. je hafiz 345. generacije ove škole. Njegov muhafiz bio je hafiz Abdullah Kapo, profesor u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Hafiz Sinanović hifz je počeo učiti 13. marta 2018. godine.

- Tražio sam zadovoljstvo Gospodara, priie svega, i sreću svojih roditelja. Postavio sam veliko neprelazno brdo ispred sebe, barem mi se činilo tako. Najčešće poteškoće s kojima sam se susretao su obično šejtanske vesvese. Konstantno me kroz moj hifz plašio da ne mogu uspjeti i da to nije za mene. Borba od prvog dana je nešto što me prati i prati sve hafize do kraja života - kaže za Preporod.info hafiz Sinanović.

Govori kako će mu ostati u sjećanju svako preslušavanje sa muhafizom, hafizom Abdullahom Kapom. Svako jutro ponavljanje tolikog broja stranica. Ostat će mi u sjećanju, kaže, svaki susret sa mojim muhafizom i svaka uspješno pređena stranica.

- Znači mi što sam 96. hafiz Behram-begove medrese, jer je to velik broj hafiza za našu medresu. Još više mi znači činjenica da sam 14. hafiz svoje, 345. generacije. Trenutno je to generacija sa najviše hafiza - ističe hafiz Sinanović.

Hafiska dova hafizu Sinanoviću će se proučiti u nedjelju 13. augusta 2023. godine u džamiji Nahvioci, Medžlis Islamske zajednice Čelić.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti