Radiostanica usred BiH pušta četničke pjesme: Pozivi na rušenje džamija, progon "balija", da se "Muji lome rebra"

Radiostanica usred BiH pušta četničke pjesme: Pozivi na rušenje džamija, progon "balija", da se "Muji lome rebra"

Opskurni i kontroverzni Radio i TV Vikom u vlasništvu Vinka Perića, koji sebe naziva akademikom, sa sjedištem u Bosanskoj Gradišci i Banjoj Luci, godinama ne prestaje šokirati javnost sadržajem koji emitiraju. Ni današnji program na Radio Vikom ne odudara od njihovih "standarda", prenosi faktor.ba.

Čitatelj je proslijedio portalu faktor.ba snimak nastao jutros. Na snimku se može čuti kako ta radiostanica emituje nacionalističke četničke pjesme koje sadrže govor mržnje, pa i pozive na ubistva "balija". 

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ranije je izricala kazne Vikomu po raznim osnovama, među ostalima i za govor mržnje. 

Mržnja, šovinizam i slavljenje ratnih zločina i zločinaca, kažnjivi su i Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Muzika kakvu emituje Vikom bila je inspiracija i za neke masovne zločine, čak i na drugim kontinentima. Javnosti je poznata činjenica koju su potvrdile i vlasti Novog Zelanda, a to je da je australski ekstremista, terorista Brenton Tarrant, prilikom terorističkog napada na džamiju Al Noor na Novom Zelandu, slušao srpske nacionalističke pjesme. 

Tarrant je, što je potvrđeno i snimkom koji je tada objavljan, 2019. godine vozeći se prema džamiji gdje je ubio najmanje 40 vjernika muslimana, slušao pjesmu "Karadžiću, vodi Srbe svoje". U svom manifestu također je opisao svoju fascinaciju četnicima i velikosrpskim šovinistima te njihovim zločinima nad muslimanima. 

Dakle, pjesme kakve izazivaju mržnju spram muslimana i inspirišu teroriste čak i na dalekom Novom Zelandu, bez ikakvih problema pušta radiostanica usred Bosne i Hercegovine. Kakvi su tek efekti takvog sadržaja u programu na domaću publiku?! 

- I ovog puta na potezu je RAK - saopštio je faktor.ba.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti