IGK - Dan bijelih traka: Nema relativizacije zločina

IMG_8551.jpeg - IGK - Dan bijelih traka: Nema relativizacije zločina

Oni koji pokušavaju relativizirati zločine u Prijedore, posebno Dan bijelih traka, moraju znati da je 31. maj 1992. godinej crni dan u historiji grada Prijedora.

- Međunarodni dan bijelih traka je kontinuirani simbol sjećanja na ubijene Prijedorčane, Bošnjake i Hrvate. Obilježili su ih da bi ih ubili - saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)

Obilježavanje Dana bijelih traka u Kanadi započelo je 2014. godine. Ubrzo poslije toga Vlada i Parlament Kanade su podržali obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka u Kanadi. U proceduri Parlamenta Kanade je i rezolucija o Međunarodnom danu bijelih traka.

I ove godine u nekoliko kanadskih gradova obilježava se Međunarodni dan bijelih traka. Posebno ističemo tradicionalna obilježavanja u glavnom gradu Otavi i u Hamiltonu. U Otavi je obilježavanje održano ispred Parlamenta Kanade i ispred spomenika palim borcima Kanade.

"Hamilton podržava Međunarodni dan bijelih traka”, poruka je koja je ispisana na elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona.
U školama bosanskog jezika u Kanadi organizuje se čas historije o značaju sjećanja na Međunarodni dan bijelih traka.

- Dan bijelih traka ostaje stalni simbol borbe u Kanadi i svijetu protiv kontinuiranog negiranja zločina genocida u Prijedoru, protiv policijskih zabrana komemorativnih skupova žrtava u Prijedoru, protiv kontinuiranog odbijanja lokalne vlasti da dozvole izgradnju memorijala ubijenoj djeci i civilnim žrtvama. Dan bijelih traka je također simbol borbe za istinu i pravdu, za ljudska prava i slobode, za poštovanje drugog i drugačijeg u čitavom svijetu - navodi IGK.

Bivši kanadski ministar vanjskih poslova John Baird je istakao da Kanada podržava napore da se putem obilježavanja Dana bijelih traka u Kanadi podiže svijesti o počinjenim zločinima u Prijedoru, u nadi da će počinitelji zločina biti privedeni pravdi, kako bi proces pomirenja mogao početi za sve one pogođene ovim zločinima.

Član Kanadskog parlamenta Brian Masse, sponzor obje rezolucije o genocidu u Srebrenici koje su usvojene u Kanadskom parlamentu i sponzor rezolucije o Međunarodnom danu bijelih traka je poručio da s poštovanjem podržava Dan bijelih traka kao globalnu kampanju koja ima za cilj zaustavljanje poricanja zločina genocida.

Historijsko kanadsko “Da” istini o bijelim trakama i pravdi za žrtve tih strašnih ponižavanja podrzumjeva sljedeće:
1. Brian Masse jasno govori o genocidu u Prijedoru.
2. Poziva kanadsku i svjetsku javnost da se organizovano suprostave negiranju genocida u Bosni i Hercegovini.
3. Otvara proces usvajanja rezolucije Kanadskog parlamenta o proglasenju 31. maja Danom bjelih traka u Kanadi.

U Prijedoru je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za više od 550 žrtava još se traga.

Građani Prijedora i dan danas se bore za izgradnju spomenika za 102 ubijene prijedorske djece. I nakon više od tri decenije to nije urađeno.

Simbolika bijelih traka podsjeća na dane maja 1992. godine, tačnije na vrijeme kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na prozore okače bijele čaršafe, a ako izlaze vani da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru.

Nakon toga su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

- Važno je da obilježavamo historiju, da obilježavamo i prisjećamo se svih događaja i dešavanja iz mračne prošlosti ljudskoga bića. Neka 31. maj služi kao opomena na zlo koje se desilo u Prijedoru i Bosni i Hercegovini i da svi zajedno djelujemo u funkciji sprečavanja ponavljanja zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i genocida. Genocid u Prijedoru je crna tačka na savjesti Međunarodne zajednice i svijesti onih koji su počinili zločin - poručili su iz IGK.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti