U Stocu počeo naučni skup o ahlaku i edebu

U Stocu počeo naučni skup o ahlaku i edebu

U organizaciji Centra za istraživanje i unapređenje duhovne i kulturne baštine u Bosni i Hercegovini (CID) danas je u Stocu počeo sa radom 14 naučni skup pod nazivom "Ahlak i edeb u savremenom dobu - Odgoj kao sociološka kategorija i njegove implikacije na cjelokupni društveni ambijent".

U pozdravnom obraćanju, predsjednik CID mr. Suad-ef. Mujakić je podsjetio da je jedan od ciljeva osnivanja ovog Centra bila i izgradnja multifunkcionalnog objekta u Stocu koji će poslužiti za istraživanje duhovnosti, baštine i kulture, što je od 2008. godine polučilo izuzetno bitne rezultate, jer je iza njih je već 13 zbornika radova, promocije knjiga, brojna predavanja i drugi vjersko-odgojni programi.  

Posebno je izdvojio ulogu šejha Halila Hulusija Brzine u tim procesima. Zahvalio je svim izlagačima koji su svojim radovima i učešćem u radu naučnih skupova pomogli aktivnostima Centra.  

Skup je u svojstvu izaslanika reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića otvorio direktor Gazi Husrev- begove medrese mr. Dževad Pleh.

Nakon naznaka o općem moralnom stanju današnjice u kojoj su sve pristuniji nasilje u porodici, školi, javnom mjestu, pohlepa za imetkom, korupcija, zloupotreba društvene moći, prostitucija, protuprirodne seksualne sklonosti, odsustvo empatije, nezadovoljstvo ličnim i društvenim statutom,  pad samopoštovanja i poštovanja drugog, gubitak vjerskog entuzijazma i kvalitetne ibadetske veze sa Gospodarom svjetova, važnim je ocijenio napore CID na afirmaciji moralnih vrijednosti u društvu.

Istakao je da je odgoj, prema izvorima islama, vrhunac vjere.

- Pojam edeba u značenju odgoja, lijepog ponašanja, lijepe uobičajene navike, mada se preciznije odnosi na ukupnost pravila o lijepom ponašanju određenih društvenih grupa u različitim situacijama. U kur'anskom konceptu odgoja čovjeka moralno-etički ishodi su toliko zastupljeni i naglašeni da se ne može izbjeći utisak da je vjera, ustvari moral - kazao je Pleh.

U radu skupa učešća je uzele brojne istaknutih ličnosti iz javnog društveno i vjerskog života u našoj zemlji, šejh Halil Hulusi Brzina, prof. dr. Fahira Fejzić Čengić, dr. Ferid-ef. Dautović, Mensur-ef. Pašalić, prof. dr. Selmo Cikotić, doc. dr. Elvir Musić, prof.dr. Amina Šiljak Jesenković, šejh mr. Džemal Salkić, Emrah Seljaci, dr. Senad Hasanagić, mr. Irfan Gazdić, Kenan-ef. Ovčina, mr. Suad-ef. Mujakić.

Teme o kojima su govorili, uz precizne opise kulturološko-civilizacijskih okolnosti, korespondirale su sa svim humanističkim naučnim disciplinama.

Na skupu je najavljeno da će u narednom broju zbornika o ovoj temi biti objavljeni i radovi prof. dr. Ismeta Bušatlića, šejha dr. Senada Agića, šejh Midhata Maglajlije, hafize mr. Lejle Boškailo.

(H.E./Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti