Promovisan prvi broj časopisa “Archiculture”

Promovisan prvi broj časopisa “Archiculture”

U Novom Pazaru je održana promocija prvog broja časopis ‘Archiculture’, čiji je glavni urednik student arhitekture Ramiz Tutić.

On je na promociji rekao kako je časopis nastao iz želje da pokaže bogatstvo grada i vizije mladih koje je neophodno podržati. Osim Tutića na časopisu rade i njegove kolege Semin Mulić, Hamza Ajdinović i Dželal Hakić.

Svečana promocija prvog arhitektonskog časopisa u Novom Pazaru održana je  14. maja 2024. godine.

- Posebnu zahvalnost dugujemo muftiji sandžačkom, predstavnicima gradske uprave, direktoru kancelarije za mlade Novi Pazar, direktoru muzeja Stari Ras, predstavnicima univerziteta, profesorima, asistentima, kolegama arhitektima, studentima, prijateljima, porodicama i svim zainteresovanim građanima koji su uveličali ovaj događaj - naveli su organizatori.

Predstavnici udruženja "Arhikultura", tj. XYZ Teama, Ramiz Tutić i Hamza Ajdinović, detaljno su predstavili časopis, njegov koncept i buduće planove, uključujući izdavanje dva broja godišnje. Takođe, zahvalnice i prigodni pokloni su uručeni prijateljima časopisa od strane Dželala Hakića i Semina Mulića.

Prisutnima se ispred uprave grada Novog Pazara obratio glavni urbanista pomenutog grada gdin. Elvir Hamidović, potom ispred Državnog univerziteta u Novom Pazaru, govorio je master inženjer arhitekture i asistent na fakultetu gdin. Danilo Dragović, kao i ispred Društva arhitekata i urbanista u Novom Pazaru, obratio se magistar arhitekture gdin. Emir Ašćerić.

Časopis će biti sačinjen od rubrika koje će se baviti bogatom arhitekturom grada i okoline, poznatim arhitektama, i aktuelnostima u svijetu arhitekture koje se lokacijski vežu za Novi Pazar, zatim svjetskim temama i idejama u arhitekturi. U časopisu će stručnjaci moći predstavljati svoje projekte, istraživanja, inovacije i kritike, a rubrika "Studenti u fokusu" se bavi afirmacijom studenata, studentskim životom, njihovim projektima i istraživanjima.

Časopis će se izdavati dva puta godišnje.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti