Mreža mladih IZ i u Austriji

Mreža mladih IZ i u Austriji

Ostati vjeran svojim bosanskohercegovačkim korijenima, pritom ne zanemariti i državu Austriju, koja im je nesebično pružila uslove za kvalitetan život i školovanje, jedan je od izazova sa kojim se bore mladi Bošnjaci koji žive u austrijskoj pokrajini Vorarlberg, na tromeđi Austrije, Švicarske i Njemačke. 

To je ujedno bila i jedna od tema sastanka, održanog u džematu „Bludenz“, na kojem je formirana Mreža mladih ovog džemata, što za jedan džemat u dijaspori predstavlja značajan korak. 

Imam džemata Anel ef. Kedić napomenuo je da iako džemat postoji 10 godina, zbog adaptacije vlastitih džamijskih prostorija, kako bi se učinile uslovnim za obavljanje svakodnevnih vjerskih potreba, prostor za omladinsko djelovanje često je bio jako ograničen. Privođenje kraju radova na džamiji i njeno skoro otvorenje pokazao se kao idealna prilika za aktivnije uključivanje omladine u rad ovog džemata.

Predsjednik džemata, Admir Musić, prisjetio se izazova sa kojima su se nosile ranije generacije, kada uprkos postojanju ambicije, zbog nepostojanja krovne institucije koja bi ih usmjeravala i pomagala, nisu mogli da održe kontinuitet zajedničkih okupljanja i druženja. Samim tim, naglasio je da današnja generacija ima iza sebe instituciju džemata, koja će na sebe kao slijedeći veliki korak preuzeti pomaganje omladini džemata u realizaciji njihovih ciljeva. 

A cilj mladih ljudi jeste da budu što uspješniji i organizovaniji u svim sferama svog života, kako bi doprinosili ljudima u društvu, zajednici i zemlji u kojoj žive. Svoju ozbiljnosti i odgovornost odmah su pokazali željom da pomognu u  realizaciji velikih projekata koji očekuju u budućnosti ovaj mali džemat.

Mualima Dženana Kedić je ukazala na značaj omladine u islamu, zajedno sa omladincima napravila koncept oko kojeg bi se omladina džemata trebala okupljati, te pozvala sve zainteresovane koji se žele pridružiti da se jave preko fb stranice ili posjete džamiju u Bludenzu svake prve nedjelje u mjesecu. 

Dž. Kedić/Preporodinfo

Podijeli:

Povezane vijesti