Muftija Dudić na otvaranju međunarodnog naučnog skupa "Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u 20. vijeku"

Muftija Dudić na otvaranju međunarodnog naučnog skupa "Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u 20. vijeku"

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić u Naučnom centru BANU-a "Vakuf znanja akademika Muamera Zukorlića" obratio se na otvaranju međunarodnog naučnog skupa "Zločini nad Bošnjacima Sandžaka u 20. vijeku", a koji se održava povodom osamdeset godina od četničkog genocida 1943. godine i sto godina od genocida u Šahovićima.

U obraćanju muftija Dudić kazao da se do pomirenja ne može doći bez istine, te istakao važnost činjenja dobra i odvraćanja od zla, poručujući da je trenutni režim pozitivniji u odnosu prema Islamskoj zajednici u odnosu na sve prethodne.

- Kao narod za prethodnih 30 prošli smo kroz mnoga iskušenja. Od mračnog režima Slobodana Miloševića, preko kratkog perioda pozitivnog odnosa prema Islamskoj zajednici u vrijeme Zorana Đinđića, a onda dolaze kvazi demokrate koji su se pretvarali da su nam veliki prijatelji, a više su nam zla napravili nego svi ostali režimi. Dakle, naša uloga u ovoj Zajednici jeste da pozivamo na dobro, a odvraćamo od zla. Da li to neko shvatio danas ili sutra, bolje je što prije da shvati. Drago mi je i veliko mi je zadovoljstvo da se i u ovoj državi dešava zaokret u odnosu prema Islamskoj zajednici jer Zajednicu shvataju kao partnera. Pokušavamo rješavati velike probleme sa kojima se suočavamo, ali nam je mnogo lakše u odnosu na sve režime koji su u prethodnom periodu bili. Mi u ovoj Zajednici nikada nismo, niti ćemo, uraditi nešto što je na štetu islama i muslimana, a samim tim i svih ljudi s kojima dijelimo životni prostor - kazao je muftija.

Skup traje do 1. jula u Novom Pazaru i Bijelom Polju uz više od 70 učesnika iz svih oblasti, prenosi mesihat.org.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti