Dani Ajvatovice: Predstavnici Islamske zajednice posjetili društveno korisna udruženja (VIDEO)

Dani Ajvatovice: Predstavnici Islamske zajednice posjetili društveno korisna udruženja (VIDEO)

Delegacije Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Muftijstva travničkog i "Merhameta" danas su u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice" posjetile nekoliko društveno korisnih udruženja na području muftiluka travničkog. 

Prilikom posjeta udruženjima "Sreća za sve" i "Uzdah" u Travniku, upućene su poruke podrške i razumijevanja za osjetljive kategorije društva. 

- Muftijstvo travničko u saradnji sa "Merhametom" i Uredom za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice već nekoliko godina organizuje posjete udruženjima i institucijama koje se brinu o oboljelim osobama i onima koji trebaju tuđu njegu - rekao je Rešad-ef. Lendo, sekretar Muftijstva travničkog. 

posjeta_udruzenjima235.JPG - Dani Ajvatovice: Predstavnici Islamske zajednice posjetili društveno korisna udruženja

Posjeta udruženjima je ove godine jedna od prvih aktivnosti "Dana Ajvatovice", a ujedno je i dio bajramskih aktivnosti, jer se realizuje četvrtog dana Kurban bajrama.

U ime Rijaseta Islamske zajednice, posjetama su prisustvovali rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut i stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Amela Brdar.

Udruženje "Sreća za sve" je usmjereno na pomoć osobama sa invaliditetom, a već godinama ostvaruju uspješnu saradnju sa Islamskom zajednicom i Muftijstvom travničkim.

- Naša saradnja traje godinama i ovdje moram naglasiti da smo prvu donaciju dobili od Islamske zajednice, pa su momenti njihovih dolazaka uvijek simbolični i emotivni. Zahvaljujem "Merhametu" na podijeljenim paketićima i Uredu za društvenu brigu na podršci. Ovo su saradnje koje treju godinama i hvala Bogu uspješne su - istakla je predsjednica Udruženja, Emina Alispahić.

posjeta_udruzenjima232.JPG - Dani Ajvatovice: Predstavnici Islamske zajednice posjetili društveno korisna udruženja

Ovo Udruženje je u proteklih pet godina zaposlilo 15 osoba sa invaliditetom. Potom realizuju radno-okupacionu terapiju, uz deset plastenika koje održavaju, a sa djecom do 15 godina rade stručne osobe; socijalni pedagog, logoped i psiholog.

- Mogu reći da Muftijstvo travničko i "Merhamet" Travnik godinama sarađuju u okviru "Dana Ajvatovice". Danas smo obišli udruženja koja pomažu licima sa posebnim potrebama. S pravom mogu reći da smo godinama u saradnji, te da zajednički realizujemo ovakve aktivnosti - kazao je Merzuk Omerdić, u ime travničkog Regionalnog odbora "Merhameta".

posjeta_udruzenjima239.JPG - Dani Ajvatovice: Predstavnici Islamske zajednice posjetili društveno korisna udruženja

Udruženje "Uzdah" je usmjereno na osobe oboljele od multipla skleroze, a prodaja ručnih radova jedan je od načina njihovog finansiranja.

Udruženje broji 120 članova i djeluje na području Srednjobosanskog kantona, a svojim aktivnostima na različite načine nastoje pomoći oboljelima od multipla skleroze, počevši od obezbjeđenja ortopedskih pomagala, do slanja članova na liječenje. 

- Počašćena sam ovom posjetom, jer rijetko koga interesuju tužne priče. Vas interesuju i to pokazujete ovim dolaskom. Raduje nas svaka posjeta, posebno u danima Bajrama - kazala je Amira Đulabić, predsjednica ovog Udruženja.

U okviru ove aktivnosti, prethodno su upriličene posjete udruženjima "Leptir" i "Slatki svijet" u Bugojnu, te Udruženju "Vodopad ljubavi" u Jajcu.

Danas su uplaćena sredstva na račun institucija i udruženja koja su posjećena u iznosu od 4.500 KM, od čega je 3.000 KM obezbijedio Ured za društvenu brigu, a 1.500 KM Muftijstvo travničko.

"Merhamet" je podjelio paketiće u vrijednosti oko 500 KM, a MIZ Bugojno je uplatio po 300 KM za dva udruženja u Bugojnu

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti