Saudijska Arabija upozorila hodočasnike da se očekuju nadprosječne vrućine tokom hadža

Saudijska Arabija upozorila hodočasnike da se očekuju nadprosječne vrućine tokom hadža

Saudijska Arabija je saopštila da hodočasnici mogu očekivati veoma visoke temperature od 44 stepena Celzijusa tokom hadža.

- Očekivani vremenski uslovi tokom hadža ove godine bit će povećane prosječne temperature za jedan i po do dva stepena iznad prosječnih u Meki i Medini - rekao je šef nacionalnog meteorološkog centra Ayman Ghulam na konferenciji za novinare.

Prognoza ukazuje na "relativnu vlažnost zraka od 25 posto, stope kiše blizu nule, a prosječna maksimalna temperatura bit će 44 stepena."

Više od 2.000 ljudi  prošle godine pretrpjelo je toplotni udar, prema saudijskim vlastima, nakon što su temperature porasle na 48 stepeni Celzijusa.

Međutim, stvarni broj slučajeva toplotnog udara, koji uključuje toplotni stres, iscrpljenost, grčeve i osip - vjerovatno je bio daleko veći, jer mnogi oboljeli nisu primljeni u bolnice ili klinike.

Zvaničnici u kraljevstvu poduzimaju korake kako bi pokušali ublažiti efekte vrućine, uključujući obezbjeđivanje klimatiziranih šatora i sistema za rashlađivanje zraka. 

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti