Bećirović i premijer Nizozemske Rutte ukazali na jačanje ekonomske saradnje zbog rasta trgovinske razmjene

Bećirović i premijer Nizozemske Rutte ukazali na jačanje ekonomske saradnje zbog rasta trgovinske razmjene

U okviru zvanične posjete Nizozemskoj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održao je u Haagu sastanak s premijerom Nizozemske Markom Rutteom na kojem su istaknute mogućnosti jačanja ekonomske saradnje s obzirom na značajan rast trgovinske razmjene između BiH i Nizozemske.

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena u 2023. godini je iznosila 826,15 miliona KM i veća je za 58,82 miliona KM u odnosu na 2022. godinu. U prošloj godini u toj razmjeni zabilježen je suficit u vrijednosti od 5,99 miliona KM.

Mogućnosti za intenzivniju saradnju se mogu podstaći primjerima pozitivne prakse investiranja nizozemskih firmi u BiH, kao i postojanjem poslovnog udruženja Business Club Bosna i Hercegovina - Nizozemska.

Bećirović je naglasio da su ključni strateški ciljevi BiH ubrzanje puta prema punopravnom članstvu u EU i NATO-u.

Ovaj sastanak je posebno važan za BiH s obzirom na činjenicu da je Mark Rutte jedan od najozbiljnih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO-a.

Na sastanku je Bećirović pozdravio odluku EU o pojačanju Evropskih snaga u BiH (Misija ALTHEA), kao i odluku Nizozemske o slanju dodatnog kontingenta od 160 vojnika u našu zemlju.

Rečeno je i to da značajnu sponu u odnosima BiH s Nizozemskom predstavlja i brojna bosanskohercegovačka dijaspora.

Odnosi dviju zemalja ocijenjenim su dobrim, zemlje su posvećene jačanju bilateralnih odnosa, te podršci ključnim inicijativama promovisanja mira, stabilnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini i regiji.

Bećirović se nizozemskom premijeru na podršci Nizozemske usvajanju Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine.

Ukazao je na važnost angažmana Nizozemske u pomoći žrtvama genocida, kao i odluku da se u Haagu izgradi memorijal posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

Ovo je bio drugi sastanak Bećirovića i Ruttea u posljednjih pet mjeseci, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti