Danas svečano otvorenje Džamije Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu

Danas svečano otvorenje Džamije Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu

U okviru manifestacije "Dani Ahdname - Milodraž 2024", danas će biti svečano otvorena Džamija Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu.

Na temelju historijske činjenice za koju se veže utemeljenje Ahdname 1463. godine, kao jednog od najstarijih dokumenata o ljudskim pravima u historiji, ova džamija ima svoju kulturnu i vjersku vrijednost za muslimane Bosne i Hercegovine.

Njena izgradnja je projekat koji je realizovan prilozima vakifa, institucija i džemata.

- Osjećamo veliku radost i zadovoljstvo što su se priveli kraju radovi na novoj džamiji Sultan Mehmed Fatiha u Milodražu. Ova džamija je šesta na istim temeljima i nakon zadnje koja je otvorena 1970. godine, koja je građena od tada dostupnih materijala, te devastirana u toku rata. Riječ je o novoj džamiji koju ova lokacija zaslužuje - rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak Kenan-ef. Bajrić.  

Program svečanog otvorenja počinje u 11.30, a najavljeno je prisustvo reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, te vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Prvu džumu u novosagrađenoj džamiji je predvodio muftija sarajevski, dok je sinoć poslije akšam-namaza proučen tradicionalni mevlud uz učešće voditelja Škole hifza Muftijstva sarajevskog i imama MIZ Kiseljak. 

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti