Muftija Dudić primio ambasadoricu Belgije

Muftija Dudić primio ambasadoricu Belgije

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić primio je ambasadoricu Belgije u Beogradu Keti Bugenhaut.

Ovom prilikom razgovarano je o ulozi Islamske zajednice u društvu, u smislu promoviranja pozitivnih civilizacijskih vrijednosti koje islam proklamuje, od dječijih vrtića do Univerziteta, kao i među vjernicima u džematima u okviru svog sistema.

Muftija Dudić je istakao da se pripadnici islama u ovoj državi raduju priključenju porodici Evropske unije, jer su muslimani ovih prostora domicilni evropski narod, koji je zadnjih decenija u zapadnim zemljama ostvario svoja ekonomska, socijalna i vjerska prava, te postao integralni dio evropskog sistema, odupirući se izolaciji i asimilaciji, dobrim dijelom zahvaljujući i bošnjačkim džematima u tim zemljama nad kojima Islamska zajednica ima važan uticaj.

Ambasadorica Bugenhaut izrazila je svoj stav u vezi zločina koji se čine nad palestinskim narodom u Gazi, kao i svoju bojazan zbog ekspanzije desničarskih ideologija u Evropi koje propagiraju isključivost i netoleranciju drugih i drugačijih, što je suprotno evropskim vrijednostima.

Na kraju sastanka bilo je riječi i o nedostatku međureligijskog dijaloga u Srbiji koji bi bio snažan faktor u približavanju vjerskih zajednica i pripadnika različitih religija i naroda kojima ova zemlja obiluje, prenosi mesihat.org.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti