U Sarajevu počeo 2. evropski halal kongres: Halal je stil života

U Sarajevu počeo 2. evropski halal kongres: Halal je stil života

U organizaciji Agencije za halal certificiranje u Sarajevu se održava 2. evropski halal kongres, koji je uz prigodan program danas otvoren u hotelu Hills.

Kongres će trajati dva dana, a u okviru njegovog protokola će nastupiti gosti i predavači iz 15 država koji će govoriti o različitim aspektima halala i halal proizvoda.

- Prošle godine smo organizovali Kongres halal kvalitete zajedno sa Sarajevo halal sajmom. I ove godine imamo predavače iz različitih država na svijetu, od Amerike do Indonezije. Imamo određene predavače koji će pričati na temu halala iz Britanije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke i tako dalje - rekao je direktor Agencije za halal certificiranje dr. Damir Alihodžić.

halal kongres140.JPG - U Sarajevu počeo 2. evropski halal kongres: Halal je stil života

Prema njegovim riječima, ove godine su objavljene publikacije povodom kongresa; “Knjiga sažetaka” sa objavljenim sažecima i “Žurnal halal kvalitete”.

- Do kraja godine će biti objavljen četvrti broj ovog Žurnala. Cilj nam je promovisati halal ne samo kao nešto što je u praksi primjenjivo nego i nešto o čemu se treba pisati na naučnim krugovima i što treba razvijati na nekom većem levelu - rekao je Alihodžić.

Ovo je nastavak kongresa koji je započet prošle godine. Njime se želi promovisati halal kroz struku i nauku.

- Ovaj forum je sigurno napredak i poboljšanje u odnosu na dosadašnje konferencije koje su organizovane u Bosni i Hercegovini. Imamo 29 radova i svi će biti prezentovani u usmenoj formi ili formi postera - rekao je prof. dr. Midhat Jašić, učesnik kongresa, urednik "Žurnala halal kvalitete" i profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli.

halal kongres139.JPG - U Sarajevu počeo 2. evropski halal kongres: Halal je stil života

Uz navedeno bit će predstavljeno osam cjelovitih radova, što je po ocjeni dr. Jašića značajan doprinos halalu i njegovoj promociji.

- Kongres prije svega ima edukativni karakter, jer ljudi koji mu prisustvuju, predstavnici Islamske zajednice, državnih institucija, akademske zajednice i proizviđači, ovdje dolaze da steknu  nova znanja koja će koristiti u njihovoj svakodnevnoj praksi - istakao je dr. Jašić.

Otvorenju je prisustvovao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove, koji je prilikom obraćanja istakao da je halal je jedno od najznačajnijih pitanja za muslimane i za muslimanske zajednice širom svijeta.

Kao što znamo, halal nije samo koncept koji se odnosi na prehrambene proizvode, on je sveobuhvatan način života koji se odnosi na sve aspekte našeg postojanja, od načina na koji zarađujemo naš imetak do onoga što konzumiramo - rekao je dr. Malkić.

halal kongres142.JPG - U Sarajevu počeo 2. evropski halal kongres: Halal je stil života

Ocijenio je da kongres predstavlja jedinstvenu priliku za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi.

- Za razvoj halala i halal industrije potrebna je kontinuirana podrška vladinih organizacija, naučno-istraživačkih institucija, finansijskog sektora, te same industrije. Samo zajedničkim radom možemo postići naše ciljeve i osigurati da halal standardi budu globalno prepoznati i prihvaćeni - poručio je dr. Malkić.

U uvodnom dijelu programa je govorio i dekan Fakulteta islamskih nauka prof. dr. Mustafa Hasani koji je ocijenio da je o principu halala značajno govoriti na nivou formalnog obrazovanja.

- Važno je da ova tema nađe svoje mjesto u školskim udžbenicima. Zdravi stilovi života su u našem bosanskohercegovačkom društvu prepoznati kao vrijednost, pa im se posvećuje pažnja u formalnom obrazovanju.

halal kongres150.JPG - U Sarajevu počeo 2. evropski halal kongres: Halal je stil života

Za očekivati je da i halal kao jedan od tih stilova života bude prepoznat i prezentiran, budući da je riječ ne samo o kulturi ishrane, nego i resursima, blagodatima ili kako mi u Bosni i Hercegovini kažemo, o nimetima ili resursima koji su dati čovječanstvu i prema kojima se treba odgovorno odnositi - kazao je prof. dr. Hasani.   

Jedan od učesnika je prof. dr. Mian Riaz iz Texasa je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice značajnim ocijenio organizaciju ovakvog događaja zbog, kako je naglasio, velike potrebe za halal proizvodima.

-  Ovaj kongres će nam pomoći da razumijemo koje korake treba poduzeti prije dobivanja halal certifikata i kako trebamo proizvoditi halal hranu.

halal kongres138.JPG - U Sarajevu počeo 2. evropski halal kongres: Halal je stil života

Muslimanska populacija, hvala Bogu, raste, zbog čega postoji veća potreba za halal hranom, a kongres je prilika da razmijenimo i čujemo različite ideje o tom pitanju - rekao je dr. Riaz.

Tokom kongresa će određeni aspekti halala biti predstavljeni iz različitih naučnih i praktičnih perspektiva.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti