Dodjela diploma i prva mektepska olimpijada u Saint Louis Islamic Center "Nur"

STLICMekteb2024.png.webp - Dodjela diploma i prva mektepska olimpijada u Saint Louis Islamic Center

Saint Louis Islamic Centar, poznatiji pod nazivom džemat "Nur" jedan je od dva džemata u u St. Louis, Missouri, koji radi i djeluje u sklopu Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA).

Ovaj džemat je jedan od džemata koji ima izuzetno velik broj učenika u mektebu i u proteklih nekoliko godina je konstantno upisivao preko 400 učenika.

Poznat je kao džemat koji već dugi niz godina pokazuje izuzetne uspjehe na mektepskim takmičenjima održanim na nivou IZBSA, kao i raznim aktivnostima organizovanim na ovom području.

Iza ovakvih uspjeha stoji kontinuiran rad cjelokupnog džemata, i veoma organizovana mektepska nastava. Mekteb se realizuje vikendom, subotom i nedjeljom od 9.30 do 13.30 sati. Cjelokupan rad mekteba vode dvojica uposlenih imama, a u radu mekteba učestvuju dvije muallime i oko trideset volontera koji ili rade sa djecom ili služe kao podrška da se mekteb realizuje na najbolji način. U svom radu imami konstantno koriste 130 Chromebook laptopa koje je džemata nabavio za efektivniji rad i provjeru znanja polaznika tokom godine.

Učenici pohadjaju mektepsku nastavu koja je organizovana na način da mekteblije svaki vikend pohađaju časove historije islama, ilmihala, ispravnog obavljanja namaza, te čas memorizacije kur’anskih sura. Pored ovih časova učenici se poučavaju kur’anskom pismu na časovima sufare i pravilnog učenja Kur'ana.

Tokom 2023/2024 godine 22 učenika su uspješno savladala arapsko pismo i postali novi učači Kur’ana u ovom džematu.

U subotu, 18. maja, povodom završetka mektepske godine, organizovana je svečana dodjela diploma za učešće u mektebu, te posebne diplome onima koji su položili završne testove i položili sufaru.

Zahvalnice i skromne poklone džemat je uručio i svim učiteljima koji iz godine u godinu volontiraju i redovno dolaze da podučavaju djecu i pomažu rad mekteba.

U želji da se djeca nagrade, ali i da imaju najljepše uspomene iz džamije, ove godine je organizovana Prva mektepska Olimpijada "Nur". 

Djeca su se takmičila u sljedećim disciplinama: bacanje kamena s ramena, skok u dalj, trka na 100 m, štafeta na 200 m, bacanje i hvatanje jajeta, bacanje kesica, povlačenje konopca, slobodno bacanje u košarci, futbal, dodgeball.

Dok su učenici mekteba uživali u olimpijskim igrama i aktivnostima organizovanim za njih, roditelji i ostali članovi zajednice su u prostorijama džemata imali priliku učestvovati u health fair tj. sajmu zdravlja gdje im je bio izmjeren pritisak, šećer, izračunat indeks tjelesne mase i održane konsultacije sa dr. Mensurom Koso.

- Cjelodnevno druženje je proteklo u lijepom ambijentu sa mnogo pozitivnih i ohrabrujućih komentara od strane učesnika, što daje volje i želje za nove aktivnosti i nove projekte. Posebna hvala svim sponzorima, kao i svim mnogobrojnim volonterima džemata bez kojih se ovo ne bi moglo organizovati, te omladinskoj grupi "Bedem", koji su i ovaj put bili na visini zadatka. Čestitke svim pobjednicima Prve mektepske Olimpijade džemata Nur, a svim mekteblijama želimo korisno proveden ljetni raspust, da znanje koje su stekli u mektebu primijene i inkorporiraju u svoje svakodnevne životne aktivosti - saopćili su.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti