Kurtulmus: Vrata turskih univerziteta otvorena osoblju koje je otpušteno zbog cionističkog pritiska

Kurtulmus: Vrata turskih univerziteta otvorena osoblju koje je otpušteno zbog cionističkog pritiska

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Numan Kurtulmus poručio je da su vrata turskih univerziteta otvorena za akademske radnike koji su otpušteni s posla zbog cionističkih pritisaka u jeku masovnih propalestinskih protesta na univerzitetima širom svijeta.

Kurtulmus je po završetku posjeta u Meksiku i Kubi razgovarao s novinarima u avionu na putu za Ankaru i komentirao pritiske na studente i nastavnike na univerzitetima širom svijeta na kojim se održavaju protesti protiv izraelskih napada na Gazu.

- Turska je oduvijek bila zemlja koja je primala akademsko osoblje koje je bilo u teškim situacijama širom svijeta. U Ataturkovo vrijeme, jevrejski naučnici koji su bježali od nacističkog progona nacista u Njemačkoj došli su u Tursku i dali značajan doprinos razvoju naučnog života u ovoj zemlji. Pozivamo sve akademske radnike širom svijeta. Vrata turskih univerziteta su otvorena za sve one koji su otpušteni sa svojih radnih mjesta zbog cionističkih pritisaka - poručio je Kurtulmus.

Kurtulmus je istakao da Turska snažno podržava palestinski narod u njegovoj opravdanoj borbi za mir i pravdu i da je jedna od zemalja u kojoj postoji snažan konsenzus po tom pitanju kada su u pitanju vlast i narod.

- Imali smo velike mitinge i na svim platformama nastavljamo podršku. Uvjereni smo da je počela nova epoha u palestinskoj borbi, a o čemu svjedoče i propalestinski protesti na univerzitetima na Zapadu i to što je formiran humanitarni štit koji okuplja sve ljude sa zdravom sviješću, bez obzira na njihovu vjersku, rasnu ili nacionalnu pripadnost - kazao je Kurtulmus.

Dodao je da je važno podsjetiti i na značaj tužbe za genocid koju je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

- Od sada će se voditi veoma intenzivna borba. Izrael i njegove pristalice će vršiti sve vrste pritisaka. Uostalom, šta god da rade vlade, narod ima savjest, narod ima glas i taj glas će svuda vrlo snažno doći do izražaja - kazao je Kurtulmus.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti