Naučna konferencija 'Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu BiH od antike do 1918.'

Naučna konferencija 'Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu BiH od antike do 1918.'

Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u partnerstvu s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Udruženjem za modernu historiju Sarajevo organizuje dvodnevnu naučnu konferenciju pod nazivom "Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu Bosne i Hercegovine od antike do 1918." koja će se održati u petak i subotu, 7. i 8. juna u hotelu Mostar.

Na konferenciju je pristiglo 27 prijava koje tretiraju pitanje fortifikacija i vojnih komunikacija od antičkog perioda pa do 1918 godine, saopštili su organizatori.

Učetvovati će naučni radnici iz brojnih naučnih ustanova BiH, ali i regije. Iako su fortifikacije oduvijek imale vojnu funkciju, na ovoj konferenciji bit će rasvijetljeni i brojni drugi aspekti, poput okoline, humane geografije, utjecaja na izgradnju identiteta i slično.

Na konferenciji će, kako je planirano, kroz odgovarajuće cjeline biti obrađene sljedeće teme: vrste, način izgradnje, proširenja, nadogradnje, teritorijalni raspored i funkcije utvrda, pomoćni redovi i službe u utvrdama, pitanje vodoopskrbe, higijena i zdravstvena njega, svakodnevni život, kao i pitanje fortifikacija u narodnim pjesmama.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti