U Ljubljani proučena ikrar-dova

U Ljubljani proučena ikrar-dova

U nedjelju, 26. maja 2024. godine u Ljubljanskoj džamiji poslije ikindije-namaza, proučena je ikrar-dova za 43 hadžija iz Republike Slovenije, koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost - hadž.

U prisustvu velikog broja rodbine i prijatelja budućih hadžija, imama i džematlija iz svih džemata, prisutnima se na početku svečanosti u ulozi vodiča obratio Senad-ef. Karišik, glavni imam Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana, koji je predstavio ovogodišnje hadžije i istakao da je ovo 16. ikrar dova za hadžije iz Slovenije a druga koja se organizira u ovoj džamiji.

Vazu-nasihat održao je muftija mr. Nevzet-ef. Porić, koji je najprije čestitao budućim hadžijama na ovom velikom mubareku, a zatim je uputio nekoliko savjeta.

- Hadž je putovanje koje se pamti cijeloga života. Onaj ko je u mogućnosti dužan je da obavi hadž a svi muslimani bi trebali da srcem zanijete da žele obaviti ovu dužnost. Hadžu prethode određene pripreme, a obavljanje namaza, post u ramazanu i davanje zekata, također se ubraja u pripreme za hadž, koji predstavlja krunu svih naših ibadeta, i zato je hadž ukras vjernika. Na hadž se ide isključivo u ime Allaha, dž.š., i zato obavljanje hadža treba shvatiti odgovorno, jer su hadžije Allahovi gosti - kazao je muftija.

Zatim naveo i nekoliko poučnih primjera kako Allah, dž.š., olakšava i pronalazi put onima koji su iskreni u svojim namjerama da obave hadž.

Ilahije i kaside sa motivima Ka'be i svetih mjesta – Mekke i Medine, učili su imami a ikrar-dovu proučio je Bilal-ef. Efendić.

U popodnevnim satima, Ured za hadž i umru Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji organizirao je u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana stručni seminar (edukaciju) za buduće hadžije kojeg su vodili Senad-ef. Karišik i Bilal-ef. Efendić, na kojem su buduće hadžije imale priliku da se upoznaju sa vjerskim propisima i dodatnim pitanjima koja se tiču same organizacije odlaska na hadž.

Ovogodišnje hadžije su: Avdić Elvir, Avdić Ifeta, Avdić Maida, Avdić Muharem, Avdić Rahim, Bajtarević Mustafa, Bektaš Reuf, Bosnić Mirhan, Brakić Husein, Brakić Velida, Djedović Anel, Djedović Senada, Durmišević Amel, Durmišević Faradin, Džogović Alma, Efendić Adna, Efendić Bilal, Fazlić Ferid, Fazlić Rufija, Keranović Munire, Hankić Nermin, Hukanović Elvedin, Karišik Senad, Kličić Fadil, Kruezi Senada, Mujić Mirsad, Muratović Ferida, Ramić Edvin, Ramić Vesna, Seferović Đula, Seferović Šefik, Selimović Muhamed, Smajlović Harun, Smajlović Tričić Ajla, Hamzić Mehmed, Baltić Fatime, Botonjić Senada Sida, Krupić Garib, Krupić Fikra, Karišik Sead, Durić Nedžad, Veseli Mesud i Kuduzović Armin.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti