Svečano ispraćena 474. generacija maturanata i 42. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

Svečano ispraćena 474. generacija maturanata i 42. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

Gazi Husrev-begova medresa danas je svečanom akademijom i defileom ispratila 474. generaciju maturanata i 42. generaciju maturantica ove škole.

Generacija alumnista 2020 – 2024. broji 112 maturanata, 48 učenika i 64 učenice. Školovanje su završili pod razredništvom profesora i profesorica Edina Balte, Emine Čuturić-Brkić, Muhameda Mehanovića i Maide Ćerimović, dok su im odgajatelj i odgajateljica bili Halid Hajdarević i Šehrizada Durović.

U razgovoru za medije Media centra Islamske zajednice direktor Gazi Husrev-begove medrese Dževad Pleh je istakao da su učenici radosni povodom završetka školovanja, a medresanski kolektiv je radostan što je i njih Medresa oblikovala.

1000036662.JPG - Svečano ispraćena 474. generacija maturanata i 42. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

- Ciljevi Medrese, obrazovni, odgojni i duhovni, njen plan i program su ostvareni u velikoj mjeri. Znamo to prema našim statistikama, uspjehu i odličnim ocjenama učenika ove generacije – kazao je direktor Pleh.

Dodao je da su i povratne informacije o dosadašnjim alumnistima Medrese pozitivne te da se oni na “najuspješniji način uključuju u društvo” kroz različita zanimanja. Također, značajnim je istakao da je i Gazi Husrev-begova medresa potvrda historijskog razumijevanja i prakse institucionalnog sistema odgoja i obrazovanja u okviru islamske civilizacije.

- Takvim obrazovanjem se želi postići da učenici ne samo usvoje mnoštvo znanja, već da ovladaju metodom dosezanja spoznaje i uvjerenja na osnovu tog znanja, odnosno dođu do kvalitetnih i sigurnih zaključaka koji ih povezuju s Bogom i islamskim svjetonazorom – istakao je Pleh.

Dodao je da se kroz odgojni plan medresa očekuje da učenici i učenice usvoje osobine i navike karakteristične za muslimane i muslimanke, na svakodnevnom nivou, kako u odnosu prema Bogu, tako i u odnosu prema drugima.

 Učenici generacije su Halima Išerić iz Sarajeva i Adnan Bratanović iz Maribora, porijeklom iz Zavidovića.

- Prvenstveno, meni je čast što sam dio Medrese i ove generacije, koja je uspjela na mnogim poljima. Također, čast mi je što sam svoje školovanje okrunila titulom učenice generacije - istakla je Halima.

1000036660.JPG - Svečano ispraćena 474. generacija maturanata i 42. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

Naglasila je da je njena generacija svjesna specifičnosti svog školovanja, jer su upisali medresu tokom okolnosti pandemije koronavirusa.

- Tek smo se u drugom razredu zvanično upoznali. Stoga je prvi razred bio, zaista, težak. Nismo imali priliku da se upoznamo ni s profesorima. Sve je bilo putem kamere. Međutim, uspjeli smo okončati školovanje na lijep način - dodala je Halima.

Kazala je da su iz ove medrese osim osnovnog znanja ponijeli jedan širi pogled na islam te ističe da su profesori na tom putu učinili mnogo.

- Mnogo ću od njih ponijeti, prenositi drugima i pozvati ih da upišu upravo ovu medresu - istakla je.

S obzirom na svoje afinitete prema fotografisanju i crtanju Halima je odlučila nastaviti školovanje na studijama grafičkog dizajna.

Za Adnana Bratanovića, prije svega, medrese su među najboljim školama na ovim prostorima i stoga mu je čast biti alumnistom Gazi Husrev-begove medrese.

1000036659.JPG - Svečano ispraćena 474. generacija maturanata i 42. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

- Nekoliko je vrijednih stvari koje nosimo. Prije svega, prijateljstva koja će trajati doživotno, potom prošireno znanje, izgradnja ličnosti i oformljena samostalnost - kazao nam je Adnan.

Osvrnuvši se na izazove školovanja, posebno pandemiju koronavirusa, naglašava da je, ipak, organizacija nastave bila na nivou.

- Ipak smo kasnije došli u internat te osjetili taj duh života u Medresi. Bio sam, iskreno, razočaran. Izgubio sam tako cijelu godinu iskustva, ali prošlo je lijepo - Adnanove su riječi.

Školovanje planira nastaviti na Fakultetu računarstva i informatike u Mariboru.

Uoči svečanosti i defilea učenicima se u amfiteatru škole obratio direktor Medrese Pleh. U okviru programa je upriličen i svečani defile od medresanske zgrade do Vječne vatre i nazad.

Svečana akademija i tradicionalna prozivka maturanata i maturantica je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Uz direktora Pleha svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme muftija sarajevski Nedžad-ef. Grabus, voditelj Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH Seid Eminović te drugi predstavnici Rijaseta i odgojno-obrazovnih ustanova IZ u BiH.

Direktor Pleh je  svome obraćanju istakao da je ova akademija najvažniji dan školskog kalendara. Iskazao je zahvalnost roditeljima koji su ukazali povjerenje Medresi te nadu da će i današnja svečanost probuditi i kod drugih želju za školovanjem u ovoj školi. Čestitao je uposlenicima Medrese te Islamskoj zajednici podsjetivši da medrese ove godine završava više od 700 učenika i učenica.

- Čestitam maturantima i maturanticama najvažniji uspjeh u životu koji će utjecati na sve njihove kasnije uspjehe - kazao je direktor Pleh.

Učeniku i učenici generacije Bratanoviću i Išerić priznanja i nagrade za njihov uspjeh je uručio Šahin Kerla, direktor Fonda Bošnjaci. Tom prilikom i Fondu je iskazana svesrdna zahvalnost na kontinuiranoj pomoći i podršci učenicima ove škole.

Muftija Grabus je prenio selame reisul-uleme te istakao da je ovo radostan dan za Islamsku zajednicu, Grad Sarajevo, a posebno za sve one koji imaju određenu vezu s ovom školom.

1000036790.JPG - Svečano ispraćena 474. generacija maturanata i 42. generacija maturantica Gazi Husrev-begove medrese

- Vi niste završili jednu od škola, već školu koja vas obavezuje i poslije današnjeg dana. Vaša veza s Gazi Husrev-begovim vakufom ostaje do kraja vašeg života - kazao je muftija Grabus.

U nastavku je podsjetio na posebnost Gazi Husrev-begove medrese naglašavajući da je ova škola izvor intelektualnog, duhovnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, ali i u Evropi.

Potom, muftija Grabus se osvrnuo na vrijednosti znanja konkretno naglašavajući da je imperativ obrazovanja u uskoj vezi s učenjem u ime Boga. Istakao je da su vjera i znanje dio jedinstvene cjeline. Ukazao je i na potrebu čuvanja od beskorisnog znanja.

Podsjetio je i na činjenicu da je ljudsko znanje ograničeno te da nije moguće sve poimati razumom te u tom pogledu naglasio fenomene ljudske vjere u Boga i duhovnosti.

- Znajte da se obrazovni i školski sistem Islamske zajednice temelji na vrijednostima vjere, znanja i edeba – kazao je muftija.

Naposljetku je naglasio da Islamska zajednica kontinuirano ulaže velika sredstva u sistem odgoja i obrazovanja pod svojim okriljem te pri tome naglasio značajnu ulogu Bejtul-mala.

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini i jedna od najstarijih u Evropi. Ove godine bilježi 487 godina kontinuiranog rada. Jedna je od osam medresa koje djeluju u okviru Islamske zajednice na području Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

(Hasan Hasić/Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti