Sehurski program RTV BIR: Bosna jaka kao Bedr

Sehurski program RTV BIR: Bosna jaka kao Bedr

Gost sedamnaestog izdanja desete sezone Sehurskog programa RTV BIR, a koji uređuje i vodi prof. dr. Zehra Alispahić, bio je profesor Zijad Ljevaković - nekadašnji profesor tefsira i direktor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

S obzirom na ti da je prošlo 1400 godina od pobjedonosne bitke muslimana na Bedru, tema ovog izdanja sehurskog programa bila je "Bosna jaka kao Bedr".

Nakon historijskog osvrta na Bitku na Bedru, prof. Ljevaković kazuje da je definitivno sigurno da svakom uspjehu mora da prethodi temeljita priprema, kao što je Poslanik Muhammed a.s. učinio prije Bitke na Bedru kroz razne segmente.

 - Činjenica je da je Poslanikova a.s. dova za pomoć na Bedru bila primljena upravo zbog maksimalne pripreme za bitku. Zanemarivanje osnovnih ispravnih ideala rezultiralo je nakon pobjede na Bedru porazom na Uhudu. Recimo, kada se osvrnemo na "naš Bedr", odnosno agresiju na BiH, mnogo puta sam uviđao da je naša vojska sačinjena od ljudi sa različitim religijskim i drugim uvjerenjima. Međutim, kada bi se u juriš krenulo sa "Allahu Ekber", svi bi to na neki način osjetili te bi vojnici sticali dojam kao da ih nešto potpomaže. Ta Božija pomoć ne može biti izmišljena niti preuveličana, jer ovome svjedoče mnogi preživjeli iz dešavanja u Bosni kao što tome svjedoče dešavanja i iskustva prenesena sa Bedra - rekao je prof. Ljevaković.

 Također, prof. Ljevaković ističe da su muslimani Bošnjaci tokom agresije na BiH itekako koristili benefite Bedra kroz ratovanje i borbu za slobodu.

 - Bili smo mnogo slabije naoružani. Jedina nada za motivaciju na početku je bio moral, primjeri Bitke na Bedru i duhovne vrijednosti. Ono što nas malo mori kao ljude je što smo zaboravni. Međutim, trebamo i moramo konstantno da oživljavamo memoriju, da budemo pametniji, odlučniji te da stalno pred očima imamo Bedr. Zato je, zapravo, Bedr duhovna baza pred koju uvijek možemo stati - kazao je prof. Ljevaković.

IMG_7080.jpeg - Sehurski program RTV BIR: Bosna jaka kao Bedr   

Ističe da svako vodi svoj Bedr tj. bitku, kako na individalnom, tako i na porodičnom te kolektivnom planu.

 - Dobro bi bilo da konačno počnemo da budemo puni sigurnosti i da vraćamo sigurnost u sebe, porodicu i društvo. Bez toga, naša država i naš domovina nema neke prevelike nade. Jer, život se ne jača nesigurnošću - naglasio je prof. Ljevaković.

Zaključuje da je Bosna i Hercegovina, zapravo, ipak velika vrijednost, duhovna platforma i mjesto nafake - u kontekstu priče o Bedru.

Cijela emisija dostupna je ovdje.

(Asim Zukić / Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti