U Donjem Vakufu odigrana predstava "Derviš i smrt"

U Donjem Vakufu odigrana predstava "Derviš i smrt"

Na pozornici Doma kulture u Donjem Vakufu, velikan bh. književnosti Meša Selimović, te roman Derviš i smrt, oživljeni su izvrsnom glumom Nusmira Muharemovića i Daniela Kovačevića.

Predstava je odigrana u okviru Programskih sadržaja ”514. Dana Ajvatovice”. 

Nusmir Muharemović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, s kolegom Danielom Kovačevićem iz Zrenjanina je napravio predstavu “Derviš i smrt” u nezavisnoj produkciji TEATRA iz Zenice.

U pitanju je prva duodrama nastala na osnovu dramatizacije romana velikana bh. književnosti Meše Selimovića, koju je uradila rediteljica Lilijana Ivanović iz Srbije, a u kojoj igraju samo dva lika – Ahmed Nurudin kojeg tumači glumac Daniel Kovačević i mladi Mula Jusuf kojeg igra Nusmir Muharemović.

dervis-i-smrt-1-1024x683.jpg - U Donjem Vakufu odigrana predstava

Muharemović je za Radio Donji Vakuf govorio o tome kako je uloga mladog Mula Jusufa sazrijevala tokom proteklog perioda 

- Ono što je zanimljivo jeste da bilo ko od nas kada čita Selimovića, bilo koji njegov roman, njegovo djelo svaki put pronađe neku novu rečenicu, neku novu misao, kao prvi put da smo je pročitali i da je do tada nismo doživjeli. Isto se dešava nama sa ovom predstavom, gdje tokom samog igranja predstave kao da prvi put čujemo neke replike. Međutim, šta se dešava? Dešava se baš to sazrijevanje u nama, da mi prvi put shvatimo neke stvari i vidimo ih iz nekog drugog ugla - rekao je Muharemović.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti