Muftija Pitić: Slučaj Emele Mujanović je poraz za sve nas

Muftija Pitić: Slučaj Emele Mujanović je poraz za sve nas

Izvještaj Komisije za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu o registriranim slučajevima kršenja prava na slobodu vjere predstavljen je danas u Sarajevu.

Izvještaj je predstavio predsjednik Komisije za slobodu vjere, muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, koji je ocijenio da njegov sadržaj pokazuje da još uvijek živimo u društvu koje nije adekvatno odgovorilo na potrebe svojih državljana.

Ovom prilikom se osvrnuo i na slučaj Emele Mujanović koja je obznanila odluku da nakon dugogodišnje borbe napušta Oružane snage Bosne i Hercegovine zbog nemogućnosti da istovremeno nosi hidžab i uniformu.

izvještaj 157.JPG - Muftija Pitić: Slučaj Emele Mujanović je poraz za sve nas
Muftija Pitić: Emela se borila na sve moguće načine

Kako je muftija kazao, riječ je o predrasudama i naslijeđenim obrascima ponašanja prema muslimanima, sa kojima institucije još uvijek nemaju snage da se izbore.

- Emela se borila na sve moguće načine, sve do Ustavnog suda. Mi smo kao Komisija u kapacitetu u kojem smo mogli bili uz nju. Angažovan je naš kolega koji je kao advokat branio njeno pravo, a reisul-ulema je kao vrhovni poglavar na našem posljednjem susretu u Oružanim snagama podvukao ovo pitanje. Postoji spremnost jedne komponente sistema da se to riješi, ali još uvijek nemamo rješenje. Ona se, nažalost, morala odlučiti, što je poraz za sve nas - kazao je muftija Pitić.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti