Direktor Uprave za vjerske poslove kazivao hutbu u džematu Gazi Murat beg - Steyr

Direktor Uprave za vjerske poslove kazivao hutbu u džematu Gazi Murat beg - Steyr

Hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas je kazivao hutbu i predvodio džuma-namaz u džematu Gazi Murat beg - Steyr u Gornjoj Austriji (Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji).

Direktor Malkić je u hutbi prisutne vjernike podsjetio na obavezu čuvanja naše lijepe vjere dini-islama, te na potrebu jačanja džemata i jedinstvene Islamske zajednice, kao i na održavanje veze sa domovinom, posebno s mjestima iz kojih potječu.

Ovaj vrijedni džemat broji oko 320 bošnjačkih familija i uspješno realizira brojne projekte od općeg značaja u vlastitim prostorijama.

Džuma-namazu prisustvuje oko 200 klanjača, a više od 90 mekteblija, organiziranih u tri grupe, redovno nedjeljom pohađaju mektepsku pouku, dok se nastava za odrasle odvija ponedjeljkom.

Brojne su aktivnosti sa omladinom i ženskom populacijom koje se realiziraju unutar ovog džemata a kojeg 28 godina kao imam, hatib i muallim uspješno vodi Saudin-ef. Lopo, uz zajednički rad i podršku Džematskog odbora kojeg predvodi aktuelni predsjednik Jasmin Zuban.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti