MIZ Cazin: Učenici mektepske pouke džemata Mutnik posjetili Ljubljanu, Zagreb i Sisak

MIZ Cazin: Učenici mektepske pouke džemata Mutnik posjetili Ljubljanu, Zagreb i Sisak

Polaznici mekteba u džematu Mutnik, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Cazin, u okviru mektepske ekskurzije u srijedu, 26. juna 2024. godine, posjetili su Islamske centre u gradovima Ljubljana, Zagreb i Sisak.

- Mektepska ekskurzija je vid nagrade za vrijedne učenike našeg mekteba a ovu plemenitu ideju inicirali su članovi džematskog odbora - rekao je Ibrahim-ef. Makić, imam u džematu Mutnik.

Prvo su posjetili glavni grad Republike Slovenije, Ljubljanu, gdje ih je ispred Muslimanskog kulturnog centra srdačno dočekao Sejman-ef. Rekić, rođeni Cazinjanin, jedan od imama ljubljanske džamije.

- Čestiti Sejman-ef. nas je temeljito upoznao s historijatom prelijepe džamije u Ljubljani, te nam predstavio sve objekte Muslimanskog centra. Imali smo priliku vidjeti unutrašnjost zdanja džamije, biblioteku pod nazivom Averroes, koja je dobila ime po čuvenom Ibn-Rušdu, mektepske učionice, divanhanu, amfiteatar, salu i sportski teren, prostorije za omladinsko druženje, te harem i vrt u kojem ima osam zidova koji simboliziraju svih osam vrata dženneta. Nakon sadržajnog izlaganja Sejman-ef. uvidjeli smo da je džamija u Ljubljani biser muslimanske arihtekture - govori efendija Makić.

Nakon podne-namaza stigli su i u Zagreb, gdje su takođe posjetili Islamski centar i džamiju.

- U lijepom restoranu u sklopu džamije imali smo priliku da se osvježimo i ručamo. Nakon ukusne hrane obišli smo unutrašnjost džamije, te klanjali podne i ikindiju-namaz. Na kraju smo zabilježili zajedničku fotografiju mekteblija i muallima ispred zagrebačke ljepotice. U povratku kući za našu lijepu Bosnu i Hercegovinu išli smo i do Siska i posjetili prvu „ekodžamiju“ u ovom dijelu Evrope, a koja nosi naziv po Turskom predsjedniku - nastavlja Makić.

Domaćin u Sisku im je bio Haris-ef. Opardija, drugi imam ove džamije.

- Haris-ef. nas je lijepo ugostio i predstavio ovaj prelijepi centar i džamiju. U amfiteatru, koji nosi naziv po dugogodišnjem imamu džemata Sisak h. Fuad-ef. Karagi, Haris-ef. je uputio sadržajne poruke i pozvao nas da i u narednim godinama dolazimo u zijaret. Inšallah, nadamo se i da hoćemo - poručio je Makić.

Nakon novih iskustava, saznanja i doživljaja koja su priuštili djeci svog mekteba kroz ovo druženje, Makić navodi da je radost i sreća koja je izmamila osmijeh na lica djece nešto neprocjenjivo.

- Putovanje je inače poželjno jer ono u sebi sadrži pouke koje se ne mogu spoznati na drugi način. Imam Šafija je jedne prilike rekao: „Putujte jer u putovanju ima pet koristi: rasterećuje od briga, priušti sebi nešto za život, znanje koje se stekne, edeb (odgoj) koji se tom prilikom nauči i prijateljstva koja se steknu na putovanju“ - zaključio je Ibrahim-ef. Makić.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti