Arnaut o Ajvatovici: U kontekstu iscijepane povijesti, bitno je imati nešto što povezuje 500 godina (VIDEO)

Arnaut o Ajvatovici: U kontekstu iscijepane povijesti, bitno je imati nešto što povezuje 500 godina (VIDEO)

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija "514. Dani Ajvatovice" bit će održana od 14. do 30. juna i ponudit će bogat program.

Tom prilikom je emisiji "Naša zajednica", koja se emituje na TV BIR gostovao Vehid-ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Arnaut je iz današnje perspektive člana organizacionog odbora "Dana Ajvatovice, te nekadašnje perspektive glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bugojno govorio o organizaciji ove manifestacije.

- Ajvatovica je jedan nevjerovatan susret različitih vjerničkih skupina sa svih područja Bosne i Hercegovine, te svake godine nosi neko novo iskustvo i nove ljude. Ono što smo u organizacijskom smislu radili svih ovih godina oslikava našu želju da nastavimo kontinuitet tradicije, da oslobodimo Ajvatovicu od primjesa koje su joj neprimjerene i da afirmišemo različite sadržaje i stvaralaštvo našeg naroda kroz programe koji se realizuju u medžlisima prije same centralne manifestacije - kazao je Arnaut. 

U kontekstu čestih osporavanja ovog oblika tradicije, tokom emisije je pojašnjena razlika između kulturnog i vjerskog naslijeđa. U tom smislu, efendija Arnaut je pojasnio da Ajvatovicu i sve njene programe, prije svega, treba razumijevati kao kulturne događaje, uz uvažavanje dimenzije koja je vezana za čuvanje sjećanja na naše prethodnike.

Efendija Arnaut se osvrnuo i na otvorenost Ajvatovice prema mladima, jer je nekoliko programskih sadžaja usmjereno upravo njima. Kako je ocijenio, tradicija može biti atraktivna i zanimljiva mladom čovjeku, ukoliko se o njoj progovori jezikom koji mu je blizak i ukoliko se adekvatno pozicionira u savremenosti. 

Jedan od važnih zaključaka emisije je i taj da tradicija, kako god joj pristupili - afirmativno ili negativno - ipak čuva individualizam i autentičnost u vremenu kada se sve nastoji uniformisati, a pojedinci sve više liče jedni na druge.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti