Hafiz Šahinović: Hadž je prilika hoditi stazama i zemljom kojima su hodili i Božiji poslanici 

Hafiz Šahinović: Hadž je prilika hoditi stazama i zemljom kojima su hodili i Božiji poslanici 

Hadžije i oni koji čine umru su Allahova dž.š. delegacija, Allahovi gosti, kazao je hafiz Suad Šahinović obraćajući se budućim bh. hadžijama koji u ovim mubarek danima borave u Mekki obavljajući petu islamsku dužnost, hadž.

Šahinović je tokom svog govora u više navrata ukazao da su u svetom gradu Mekki vjernicima emocija jače, a sve jasnije vidi, kazavši da suze hadžija kojima svjedoči govore kolika je ljubav prema Allahu dž.š. i Njegovom Poslaniku Muhammedu a.s.

- Došli da vidimo ovu Kabu, da ibadetimo, da pustimo suzu. Reče mi danas jedan hadžija, dok je sinoć klanjao jaciju namaz u Haremu, da se nikako nije mogao sustegnuti te da je plakao. A ja sam mu rekao, plači i treba da plačeš. I trebamo svi plakati jer suza prolivena kod Kabe, kad padne na naše grijehe to je znak da smo živi. U godinama iza nas, mladosti, dok smo se kućili, školovali i udavali djecu nije bilo vakta za Gospodara kao što ima sada i zato neka padne suza kod Kabe, to je dokaz da se grijesi naši koji su se godinama nataložili tope – istakao je hafiz Šahinović. 

Kazao je i da je hadž prilika hoditi stazama i zemljom kojima su hodili i Božiji Poslanici.

- Na hadž valja i jedanput doći vidjeti ovu Mekku. Jedanput je Allahov Poslanik s.a.a. s. rekao svojim ashabima, ovdje negdje u ovim vrletima Mekkanskim: „Znaš li ti da je ovom dolinom išlo 60 Allahovih Poslanika“, pa je nabrojao Saliha i ostale. Oni su hodili kud smo mi sada došli. Nije ovo obična zemlja, nije ovo obični zrak, ovo je mubarek zrak, ovo je iznad svakog dobra i mi smo dobili šansu da se spojimo s onima koji su ovdje hodali a oni su bili bolji od nas. Mi smo samo mali atom dobrote onoga što su baštinili Allahovi Poslanici – naveo je Šahinović.

Velika blagodat je, kaže poslije obavljenog hadža i boravka u Mekki, posjetiti Medinu u kojoj se nalazi mezaristan Allahovog Poslanika Muhammeda a.s., ali i grad u kojem leži nekoliko stotina hiljada ashaba. 

- Medina je grad koja je duša ovog dunjaluka, ona je mehlem za dušu - istakao je Šahinović poručivši hadžijama da se čuvaju, što više vremena provedu učeći dove, sjećajući se svojih najmilijih i najdražih. 

- Jer, ovo su lijepa mjesta, odavde se vraćamo kući čisti od grijeha kao kada nas je majka tek rodila. Ovdje se ne dolazi da te neko zovu hadžija, da bi naš status u društvu bio bolji. Mi smo tu da obavimo hadž propisno i da nam se Gospodar smiluje i oprosti grijehe – poručio je budućim hadžijama hafiz Šahinović.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti