Prijave do 14. juna: Puni stipendijski program za strukovne i tehničke srednje škole u Turskoj

Prijave do 14. juna: Puni stipendijski program za strukovne i tehničke srednje škole u Turskoj

Učenici iz zemalja Balkana koji žele pohađati međunarodne strukovne i tehničke srednje škole u Turskoj mogu se prijaviti za puni stipendijski program, sve do 14. juna 2024. godine, javlja Anadolu.

Zahvaljujući protokolu potpisanom 2022. godine, između Ministarstva nacionalnog obrazovanja i Ministarstva kulture i turizma, strani učenici imaju mogućnost školovati se u međunarodnim strukovnim i tehničkim srednjim školama u Republici Turske. Tako se i mladi iz balkanskih zemalja 10 srednjih škola obrazuju za profesije budućnosti.

U sklopu ovog programa, koji vode Ministarstvo nacionalnog obrazovanja Turske i Direkcija za dijasporu i srodne zajednice (YTB), i ove godine će biti primljeni učenici iz Bosne i Hercegovine i drugih balkanskih zemalja. Učenicima koji uspiju ostvariti pravo na stipendiju će u sklopu punog programa biti pokriveni troškovi školovanja, prijevoza, smještaja i mjesečnog džeparca. Zadnji rok za prijave je 14. juni 2024. godine.

Prva grupa učenika stipendista iz sedam balkanskih zemalja (Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine) je započela školovanje 2022-2023. školske godine. Posebno je primjetan uspjeh koji u školama postižu bosanskohercegovački učenici.

Školovanje se odvija u školama iz oblasti tehnologije mašinskog dizajna, tehnologije obnovljive energije, rudarskih tehnologija, elektrotehnike i elektronike, poljoprivredne tehnologije, ugostiteljske i turističke usluge.

Uslovi za prijavu za školovanje u međunarodnim strukovnim i tehničkim srednjim školama:

a) Posjedovati strano državljanstvo (prijave turskih državljana se ne prihvataju);

b) Prijave učenika koji posjeduju dvojno državljanstvo se ne prihvataju (ni roditelji ne mogu posjedovati tursko ili s turskim dvojno državljanstvo);

c) Da su rođeni poslije 01.01.2008. godine;

d) Da su završili osnovnu školu, odnosno da ove godine završavaju osnovnu školu (do mjeseca jula);

e) Da su imali primjerno vladanje, odnosno da nisu imali ukore ili da im nisu izrečene neke disciplinske mjere za vrijeme dosadašnjeg školovanja;

f) Da nije prošlo više od dvije godine od završenja osnovne škole;

g) Da nisu završili osnovnu školu u Turskoj;

i) Da ne posjeduje boravišnu dozvoju kao migrant, azilant, izbjeglica, zajedno s porodicom, u Turskoj ili u zemlji iz koje se prijavljuju.

Online prijave će se primati putem web-stranice: https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr.

Prije slanja prijave potrebno je napraviti korisnički račun na pomenutoj web-stranici. Više informacija moguće je dobiti putem telefona +387 33 209 900 ili na mail: saraybosnaegitim@gmail.com

Međunarodne škole koje mogu pohađati učenici iz navedenih zemalja nalaze se u Istanbulu, Ankari, Antaliji, Bursi, Balikesiru, Konyi i Orduu.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti