Udruženja žrtava pisala mađarskom ministru Szijjartu: Duboko ste uvrijedili žrtve genocida

Udruženja žrtava pisala mađarskom ministru Szijjartu: Duboko ste uvrijedili žrtve genocida

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine uputila su pismo mađarskom ministru vanjskih poslova i trgovine Peteru Szijjartu u kojem su poručili da je Mađarska, odlukom da ne podrži rezoluciju o genocidu u Srebrenici, duboko uvrijedila žrtve genocida.

- Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na generalnoj Skupštini UN, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina - piše u tekstu.

Istaknuto je da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

- Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim. Nisu to učinile ni presude UN sudova. Sudovi koje je osnovao UN, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili su odgovornost pojedinaca za počinjene ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine - navedeno je. 

Dodaje se da se tim postupkom riskira stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću.

- Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici. Takođe, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid - upozorili su iz Udruženja žrtava genocida.

Pismo su potpisali predstavnici Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Srebreničke majke i Udruženje Žene Srebrenice.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti