Niko nema pravo glavu zaroniti u mulj!

vojska_srbije_bratunac.jpg - Niko nema pravo glavu zaroniti u mulj!
Foto: N1/Vojska Srbije u Bratuncu

Piše: Amina Nuhanović

Prisustvo pripadnika Vojske Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine predstavlja nedvosmislenu prijetnju po teritorijalni integritet i suverenitet naše domovine. Ovakva situacija kojom je bila ugrožena i sigurnost naših građana stvara potrebu za intervencijama svih nadležnih u Bosni i Hercegovini koji su zaduženi da spriječe nasrtaje na državu i ugrožavanje mira.

Niko u ovim trenucima nema pravo glavu zaroniti u mulj!

Nažalost, aktuelna vlast pokazala je slabost, ne samo što je dozvolila da vojska druge države uđe u našu zemlju, nego i time što istog momenta nije dala adekvatan odgovor na ovaj izazov.

Nedopustivo je to!

Nije se smjelo desiti da u gradu u kojem je devedesetih, za vrijeme agresiju na našu zemlju, počinjen jedan od najvećih zločina nad svima koji nisu bili Srbi, zločin koji ima sve elemente genocida, bude dozvoljeno bilo kakvo prisustvo pripadnike Vojske Srbije, posebno ako se zna da takva aktivnost dolazi od strane istih onih politika koje su prije 30 godina na području cijele Bosne i Hercegovine činile zlodjela.

Svjedoci smo da već duže vrijeme genocidom etnički očišćeni entitet RS Milorad Dodik nametljivo pripaja Srbiji, s ciljem navikavanja na tu ideju, po detaljnim instrukcijama velikosrpskog establišmenta u Beogradu. Sve ovo prolazi bez ozbiljnijih reakcija.

Očito je sada, da dok osuđeni ratni zločinci služe zatvorske kazne, njihov projekat, zbog kojeg su u zatvorima, nastavlja služiti kao uspješan model kršenja međunarodnog prava i elementarnih civilizacijskih normi.

Veliko pitanje koje se nameće je da li će posljedice ovog posljednjeg nasrtaja na državu biti ublažene mjerama koje je moguće poduzeti, ili će ovaj zločinački projekat nastaviti da bez prepreka i zaustavljanja živi kao otvoren poziv za nove genocide u BiH?

Aktuelna vlast u polugama ima Ministarstvo odbrane, OSA-u. O nekim drugim nadležnim institucijama besmisleno je govoriti, jer u novim političkim križaljakama one se pripale onima koji koji štuju politiku zločinaca. Ima se nekih mogućnosti za djelovanje, ali…

Pitanje je i zašto od jučer do danas nije reagovao visoki predstavnik u BiH, kojeg su udruženja žrtava pozvala da reaguju iz straha da se ne dosi novi genocid. Potrebno je očito podsjetiti da međunarodna zajednica predstavljena velikim silama garantira provođenje Dejtonskom mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik u BiH ima mandat da nadgleda njegovo provođenje, a njegovo trenutno kršenje dovodi u pitanje mir u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, nije ovo prvi put da međunarodna zajednica šuti na prijetnje po opstanak BiH ili da se pred očima međunarodne zajednice desi genocid!

U Srebrenici, u julskim danima, prije skoro 30 godina cijeli je svijet gledao kako VRS ubija nedužnu djecu, starce, žene… Za nekoliko dana broj ubijenih prešao je 8.000.

Danas, dok majke čekaju da ukopaju kosti svoje djece, dok se još uvijek traga za grobnicama u koje su bacani Bošnjaci, dan pred ispraćaj tužne kolone sa tabutima prema Memorijalnom centru Potočari gdje je ukopano više od 6.000 žrtava, samo nekoliko dana pred kolektivnu dženazu ukopa žrtava genocida Srebrenice, dešava se da nam Vojska Srbije uđe u zemlju.

Dodik je povikao "Konačno!"

Kazao je i da "ni slijedeći put neće pitati da vojska Srbije uđe u BiH"!

Građani za razliku od Dodika koji nikog ništa ne pita, pitaju vlast zašto su intitucije zakazale, zašto nije dat adekvatan odgovor, zašto je međunarodna zajednica ponovo zažmirila?

Jer, Srebrenica je simbol genocida, najvećeg zločina u Evropi nakon Holokausta, ali i krhkosti naših vrijednosti. Ono za što smo rekli da se "nikada više" neće desiti, ipak se, ukoliko ne bude adekvatnih reakcija, može ponoviti.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti