Posjetom spomen-obilježjima na Uborku, Sutini i Zaliku obilježena 32. godišnjica masovnog zločina

Posjetom spomen-obilježjima na Uborku, Sutini i Zaliku obilježena 32. godišnjica masovnog zločina

U organizaciji "Zajednica porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992." i Udruženje građana civilnih žrtava rata danas je obilaskom spomen-obilježja na Uborku, Sutini obilježena 32. godišnjicu zločina, kojeg su počinile srpske vojne formacije nad bošnjačkim i hrvatskim civilnim stanovništvom u Mostaru.

Tim povodom brojne su delegacije iz javnog i društvenog života s nivoa državnih, federalnih, kantonalih i gradskih vlasti polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, ili na drugi primjeren način, odale počast žrtvama zločina za koji još uvijek niko pred domaćim i međunarodnim sudovima nije odgovarao.

- Na današnji dan, prije 32 godine, ovdje na lokalitetu Uborak i Sutini  strijeljano je 114 građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti po naređenju komande X brigade Vojske Rs-a kojom je komandova Dragan Malijević sa svojim saradnicima Tomislavom Pušarom i ostalim oficirima koji su preuzeli komandu brigade od JNA. Dvanaest osumnjičenih za zločine više nisu među živima, a u međuvremenu nam umiru svjedoci - u izjavi za medije naglasio je predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić.

Dodao je da oni iz Udruženja kod Tužilaštva BiH konstantno insistiraju da se odgovorni pojedinci izvedu pred lice pravde.

- Napokon se Tužilaštvo aktivno uhvatilo u koštac sa ovim predmetom i nadam se da ćemo u sokrijem periodu imati podignute optužnice - rekao je Hasić.

Porodice žrtava ubijenih u masovnom masakru s velikom dozom gorčine obilježavaju ovu godišnjicu, koliko zbog osjećaja prema najmilijim toliko i zbog činjenice da svjedoci umiru, a da zločinci nisu kažnjeni.

- Procesuiranje zločinaca u sudskim postupcima je neophodno da bi naše društvo ozdravilo. To je potrebno ne samo nama porodicama ubijenih već cjelokupnom bosanskohercegovačkom društvu i zato mi radimo na ovom obilježavanju i omasovljavanju, trudimo se da to bude naš glas javnosti kako bi se sudski procesi ubrzali - kazala je članica predsjednica  Skupštine Udruženja Civilne žrtve rata Grada Mostara Sanela Kuko.

U kratkom podsjećanju tokom zvaničnog programa prisutnima se obratila i zamjenica šefa misije Sjedinjenih američkih država u BiH Deborah Mennuti naglasila je da je sjećanja na sve žrtve mržnje i podjela ključni korak ka zacjeljenju i pomirenju društva.

Sutina i Uborak su bili i prva masovna grobnica koja je ekshumirana u BiH. Na lokalitetu Ćupina Liman 25. juna u Sutini je pronađeno  26 tijela,  a na Uborku 27/28. avgusta 1992.g. identificirano je 88 osoba. Njihova tijela  pokopana su u brojnim mezarjima, grobljima i haremima, a najviše njih u Liska haremu i gradskom groblju.

(Hasan Eminović/Preporod.info)

 

Podijeli:

Povezane vijesti