Na današnji dan 1993. godine poginuo je Zlatni ljiljan, heroj odbrambeno – oslobodilačkog rata Safet Isović – Tigar sa Žuči

Na današnji dan 1993. godine poginuo je Zlatni ljiljan, heroj odbrambeno – oslobodilačkog rata Safet Isović – Tigar sa Žuči

Na današnji dan 1993. godine poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta Druge viteške motorizovane brigade Armije RBiH, dobitnik najvećeg ratnog priznanja ‘’Zlatni ljiljan’’ i Ordena za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

U junu 1993. godine na današnji dan na Mijatovići Kosi odigrala se značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj i hrabro osmišljenoj akciji. Ipak, velika pobjeda imala je svoju cijenu. U toj bitki život je izgubio Safet Isović, te njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Safet Isović rođen je 6. septembra 1966. godine u Bijelom Polju. Tigar sa Žuči, kako su ga zvali saborci, život je izgubio u oslobađanju Mijatovića Kose od agresorskih snaga. U svojoj knjizi “Bosanski ratnici” novinar Šefko Hodžić piše o Isoviću i njegovoj borbi do posljednjeg daha. Safet Isović poginuo je u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena.

U svojoj knjizi "Bosanski ratnici" novinar Šefko Hodžić piše o Isoviću i njegovoj borbi do posljednjeg daha. Safet Isović poginuo je u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića Kosa oslobođena.

- Bila je to velika bitka na Žuči. Gorio je front dug dvadesetak kilometara. Četničkim napadima odolijevali su junaci Druge viteške Safeta Zajke i Prve slavne Envera Šehovića. Pratio sam tu bitku na spoju između ovih brigada, sa prve linije fronta, odakle je komandovao još jedan junak Zahir Panjeta. Bitka je počela tačno u pet popodne. Preko veze koju je održavao Šaban Panjeta ubrzo smo saznali da su Zajkini borci oslobodili Mijatovića stranu i dio Zabrđa. Slušali smo komande tih slavnih komandanata – Safeta Zajke i Envera Šehovića. Bilo je nešto čudno u njima. Nije bilo one radosti svojstvene za obojicu, pogotovo poslije tako sjajnih uspjeha kao što je oslobađanje tvrđave koja se zove Mijatovića strana, pa još i dijela Zabrđa", navodi Hodžić, dodajući: "Pred ponoć vratili smo se u Šehovićevu komandu, gdje su već stigli Mustafa Hajrulahović Talijan, Vahid Karavelić, Alija Ismet, Enver Šehović, Ibro Dervišević. Svi su šutjeli. Bili su tužni. Poginuo je Safet Isović – kazao je Talijan.

Iza Safeta Isovića ostala je supruga Mirsada, sa sinom Adijem koji je tada imao četiri i po godine i trogodišnja kćerka Anja.  

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti