Stotine ilegalnih izraelskih doseljenika upale u džamiju Al-Aksa

Stotine ilegalnih izraelskih doseljenika upale u džamiju Al-Aksa

Stotine ilegalnih izraelskih doseljenika u srijedu su upale u kompleks džamije Al-Alsa kako bi obilježili 57. godišnjicu izraelske okupacije istočnog Jerusalema, javlja Agencija Anadolija.

Prema Jordanskom odjelu za vakufe u Jerusalemu, 812 doseljenika upalo je u džamiju Al-Aksa.

Očevici su rekli za Anadolu da su doseljenici pokušali da izvode talmudske rituale u kompleksu džamije.

Kasnije tokom dana provokativni izraelske „Marš zastave“ trebao bi proći kroz Damask kapiju u istočnom Jerusalemu pod zaštitom više od 3.000 izraelskih policajaca.

Grupa Hamas osudila je planirani „Marš zastave“, navodeći da ga smatra agresijom na palestinski narod i njegove svetinje.

Ovogodišnji marš se poklapa sa napetom situacijom na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, pored izraelskog brutalnog napada na Pojas Gaze koji se odvija već skoro osam mjeseci, a u kojem je ubijeno više 36.500 Palestinaca.

Posljednjih godina, provokativni „Marš zastave“ pokretao je sukobe s Palestincima, uključujući 11-dnevne borbe između Izraela i palestinskih grupa u Gazi u maju 2021.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Anektirao je cijeli grad 1980. godine u potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti