Umjetnik Kasim Tan slikama na ulicama Istanbula ukazuje na patnju Palestinaca u Gazi

Umjetnik Kasim Tan slikama na ulicama Istanbula ukazuje na patnju Palestinaca u Gazi

Turski slikar Kasim Tan svojim radom na ulicama Istanbula nastoji da podigne svijest o brutalnosti izraelskih napada na Pojas Gaze.

S ciljem poruke podrške Palestini i osude izraelskih napada, 27-godišnji Tan je napravio sliku “Gaza“, veličine devet puta tri metra na zidu ispred džamije Yeni Velide u istanbulskom okrugu Uskudar.

Tan je za Anadolija kazao da već dvije sedmice svakodnevno radi po devet sati na ovom projektu i da u narednoj sedmici namjerava da završi sliku kojom bi trebala dominirati crvena boja krvi.

- Ovdje želim prenijeti na platno nezaboravne izraze urezane u naše misli iz Gaze, koristeći podebljane linije, i suočiti se s publikom oči u oči. Odredio sam sebi 21 dan - rekao je.

Tan je također kazao da ga je na ovaj korak “natjerala“ tišina u javnosti na zločine u Gaze, a posebno šutnja umjetnika.

U izraelskim napadima od 7. oktobra do sada je ubijeno najmanje 36.284 Palestinaca, uključujući 15.328 djece i 10.171 ženu, a ranjeno je 82.057 osoba.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti