Crveni polumjesec: Mnoga tijela Palestinaca pronađena nakon povlačenja izraelske vojske na sjeveru Gaze

Crveni polumjesec: Mnoga tijela Palestinaca pronađena nakon povlačenja izraelske vojske na sjeveru Gaze

Veliki broj tijela ubijenih Palestinaca pronađen je na sjeveru Pojasa Gaze nakon što se izraelska vojska povukla iz nekoliko područja.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca saopćilo je da kašnjenje u uklanjanju tijela Palestinaca predstavlja rizik od bolesti i epidemija na sjeveru gaze.

U saopštenju se navodi da se spasilačke ekipe suočavaju sa poteškoćama u izvlačenju tijela ispod ruševina zbog nepostojanja potrebne opreme.

- Postoji veliki broj tijela Palestinaca u područjima na sjeveru Pojasa Gaze odakle se povukla izraelska vojska - potvrdili su iz Palestinskog društva Crvenog polumjeseca.

Neimenovani izvori za Anadoliju su jutros rekli da je više tijela Palestinaca pronađeno sa ulica izbjegličkog kampa Jabalia i područja Beit Lahia nakon povlačenja izraelskih snaga.

Izraelska vojska se u potpunosti povukla iz područja kampa Jabalia i njegove okoline nakon ofanzive koja je trajala 20 dana.

U izraelskim napadima od 7. oktobra do sada je ubijenio najmanje 36.224 Palestinaca, uključujući 15.328 djece i 10.171 ženu, a ranjeno je 81.777 osoba.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine operaciju u Rafahu, gradu na jugu Pojasa Gaze u kojem je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti