U Tešnju promovisana knjiga "Kako Kur'an odgaja"

U Tešnju promovisana knjiga "Kako Kur'an odgaja"

U atriju Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tešanj večeras je upriličena promocija knjige "Kako Kur’an odgaja", čiji je autor glavni imam MIZ Osijek mr. Senad-ef. Hevešević.

Knjigu su predstavili muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija akademik Aziz-ef. Hasanović, te autor mr. Senad-ef. Hevešević.

Na početku glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić je, u svojstvu domaćina, poželio dobrodošlicu. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je knjiga predstavljena i u Tešnju, te je izdvojio dva citata koji su ga se posebno dojmila - jedan govori o iskrenosti ljubavi i prijateljstva, a drugi o kazivanju o tumačenju snova.

Potom je muftija Dizdarević na interdisciplinaran način govorio o mogućnostima tumačenja i razumijevanja Kur’ana, te kompleksnosti fenomena razumijevanja na koju utječe dob čitatelja, situacija u kojoj se nalazi, okruženje, obrazovanje, te brojni drugi faktori.

U konačnici je istakao da svako vrijeme nosi svoje razumijevanje, a na individualnoj razini se najviše razumije ono što je blisko čitateljevom iskustvu koje je stekao.

Istakao je da je ideja knjige da je Kur’an prije svega utjeha, odnosno da Kur’an pomogne čovjeku da proživi život dostojan čovjeka.

Naglasio je autorovo ispravno razumijevanje da je, na primjer, Adem, a.s., stvoren za život na zemlji, a da je boravak u dženetu bilo razdoblje pripreme i otkrivanja slabosti.

- Kur’an je tu da nam pomogne da preživimo životne traume i to je u knjizi lijepo prikazano kroz iskustva poslanika koji su spomenuti u Kur’anu - kazao je on.

Na kraju svoga obraćanje je čestitao autoru na iznimnom djelu, muftiji, Medžlisu, ali i svima koji su došli da se okoriste druženjem i govoru o vrijednoj knjizi. 

Muftija akademik Aziz-ef. Hasanović zahvalio je muftiji Dizdareviću i glavnom imamu Omerbašiću na gostoprimstvu i dobrodošlici iskazanim i u Zenici i u Tešnju.

Muftija Hasanović kazao je da je knjiga pobudila veliko zanimanje, posebno zbog tretiranja nade i emocija o kojima se nedovoljno govori u vjerskoj literaturi.

Potom je predstavio naslove poglavlja koji su sadržani u knjizi. Posebno je istaknuo da knjiga promovira snagu duhovne porodice, kroz duhovnu povezanost u odnosu na krvno srodstvo, te pitanje zahvalnosti i u konačnici mentalnog zdravlja u svijetu, gdje je sve svedeno na brojivo i po tome se valorizira i ono što se ne bi smjelo.

Također, knjiga govori o značaju žene njenoj neizostavnoj i nezamjenjivoj ulozi. Zadnje poglavlje govori o uspjehu koji se ogleda u razumijevanju Kur’ana kroz skidanje mrena.

Zaključio je da je doprinos knjige poziv na razumijevanju Kur’ana u vremenu u kojemu živimo.

Na kraju se prisutnima obratio autor mr. Hevešević koji je izrazio veliko zadovoljstvo zbog prilike da se knjiga koju je napisao predstavi i u Tešnju te je izrazio zahvalnost muftijama i glavnom imamu na predstavljanju knjige.

Istaknuo je da je u vrijeme pandemije došlo do promišljanja o temama koje se tiču emocija, a sadržane su u Kur’anu, na temelju čega je počeo istraživati koliko pojedini kur’anski ajeti izazivaju emocije kod ljudi.

Emocije su iznimno bitne, kako je kazao, jer u osnovi riječ džahilijet znači stanje u kojem čovjek gubi kontrolu nad svojim emocijama.

Također, sve u Kur’anu je bitno te se u istom ogleda ekonomičnost Stvoritelja kod upotrebe riječi kojima je opisivao različite događaje s kojima su se i prethodni poslanici susretali.

Na kraju, istaknuo je da je zahvalnost brana od potčinjenosti brojevima u smislu davanja prevelike važnosti onome što ne vrijedi.

Zahvalio je svima na podršci i potpori, posebno Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftiji Hasanoviću na projektu objavljivanja knjige.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti