Direktor banjalučke medrese na svečanoj akademiji: Danas su pred nama dijamanti

Direktor banjalučke medrese na svečanoj akademiji: Danas su pred nama dijamanti

Direktor Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" mr. Muris-ef. Spahić danas je, na svečanoj akademiji, maturante prve generacije ove medrese pozvao da budu uzdignute glave i ponosno nose svjetlo vjere.

Obraćajući se na svečanoj akademiji, direktor je naglasio da maturanati banjalučke medrese predstavljaju zlatnu nit i poveznicu sa generacijama prethodnika, na osamdesetu godišnjicu od prestanka rada posljednje banjalučke medrese.

- Banjaluka je grad bogate kulturne i vjerske tradicije, vijekovima isprepletenih sudbina naroda koji ovdje žive. Nekadašnju raznolikost vjerske i kulturne baštine činile su i medrese, ustanove koje su odgajale i obrazovale generacije naših prethodnika. Bez njih, duhovna bit je presahla. Stoga je obnova rada Medrese bila prirodna težnja Islamske zajednice, ali i potreba roditelja i učenika. Dvijehiljaditih godina, zajedno sa obnovom vjerske infrastrukture, ta težnja dobija snažniji zamah - izjavio je on.

Podsjetio je da se, na inicijativu Muftijstva banjalučkog, uz podršku reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, otpočelo sa procedurom osnivanja Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" u Banjoj Luci.

- Odlučnošću naših prvaka, podrškom, profesionalnosti i spremnosti državnih organa u Banja Luci, pribavljene su potrebne dozvole za početak rada ove Ustanove. Sa registracijom ona postaje dio mreže srednjih škola ovog entiteta. Zahvaljujem također osnovnim i srednjim školama, te entitetskim, gradskim vlastima grada Banja Luka, koje su pomogle prevazići izazove osnivanja škole. Od srca zahvaljujemo i svim pomagačima, vakifima i dobrotvorima - kazao je direktor Spahić.

U vremenu velikog izazova, pandemija korona virusa, ograničila je mogućnosti promocije ovog projekta, dodao je on.

- Zahvaljujući kolegama, otvoreni su putevi zainteresiranim učenicama i učenicima. To je jasan pokazatelj da će svijest o misiji, časna namjera, i uloženi trud donijeti rezultat, bez obzira na sve izazove. Koliko je sve to važno, značajno je i povjerenje roditelja u strukture Zajednice i odgovornih ljudi koji su preuzeli emanet i dokumentaciju učenika, uz veliku odgovornost da će učenici otpočeti sa nastavom u mjesecu septembru - istaknuo je on.

U protekle četiri godine, roditelji i staratelji su bili podrška i snažan oslonac, istaknuo je direktor Medrese.

- Zahvaljujem im se na povjerenju koje su ukazali zaposlenicima Medrese. Nastojali smo učenicama i učenicima usaditi ljubav prema nauci, univerzalnim vrijednostima, i civilizacijskim dostignućima. Iskreno se nadamo da smo opravdali ukazano povjerenje. Period od četiri godine je veoma kratak, ali u odgojnom smislu je dovoljan period za pozitivnu  fizičku i mentalnu transformaciju, od djeteta u zreliju ličnost. U tom procesu, svi učesnici, odgajatelji, profesori, roditelji uložili su maksimalan napor. Kamen se kleše, dijamanti bruse.

Učenici su sa sobom donijeli temeljne vrijednosti, svoj kućni odgoj, a u medresi su oplemenjeni vjerom i osnaženi naukom. Danas su pred nama dijamanti - naglasio je Spahić.

S pravom možemo svi biti ponosni na protekli period, poručio je on.

- Medresa nije samo škola. Biti učitelj, odgajatelj, profesor, nije tek posao, već misija. Mladi nastavni kadar osnažio je Islamsku zajednicu, ali i donio živost i energiju u odgojno-obrazovni proces. Našim učenicima, kroz školovanje, postavili smo snažan temelj za nastavak  školovanja na visokoškolskim ustanovama, usadili prepoznatljiv kodeks moralnog ponašanja, u duhu pozitivne tradicije i kulture. Kroz redovnu nastavu, rad sekcija i vannastavne aktivnosti, stjecali su znanja, vještine i razvijali sposobnosti na putu ostvarivanja sebe, a na ponos vaših roditelja, prijatelja, poznanika, i kolektiva Medrese - dodao je direktor.

Druženjem sa njima, proživljavali su sve važne trenutke, emocionalne uspone i padove, dodao je on.

- Prva odvajanja od roditelja i kućnog ambijenta, navikavanja na kolektivni život, kroz to snažili  svijest o društvenoj odgovornosti. Svaki uspjeh i ostvareni napredak doživljavali smo kao vlastiti uspjeh. Podrška sredine i ljubopitljivost banjalučana, doprinosili su lijepom doživljaju i promociji ove sredine. 

Dragi učenici, završava se vaše školovanje u ovoj Ustanovi, a sposobnosti koje ste stekli nastojte ciljano usmjeriti u djelovanje i rad u oblastima za koje imate afinitet, na ponos Islamske zajednice koja je finansirala vaše školovanje - istaknuo je direktor Medrese.

Učenicima je poručio da da sa sobom nose dvije vrijednosti koje nije moguće otuđiti - a to su odgoj i znanje.

- Budite uzdignute glave i ponosno nosite svjetlo vjere, gdje god se budete nalazili. Ovom društvu poklanjamo mlade i odgojene ličnosti, spremne, sposobne, ali i nestrpljive da doprinesu boljitku našeg društva i naše domovine - zaključio je u obraćanju direktor Spahić.

(Preporod.info)

 

Podijeli:

Povezane vijesti