Dani Ajvatovice: Defile konjanika kroz Donji Vakuf (VIDEO)

Dani Ajvatovice: Defile konjanika kroz Donji Vakuf (VIDEO)

Građani Donjeg Vakufa dočekali su više od 300 konjanika koji su u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice" izveli svoj čuveni defile kroz ovaj grad.

Konjanici su pristigli sa raznih strana kako bi nastavili put prema Pruscu, gdje će sutra ujutro prisustvovati prozivci zajedno sa bajraktarima, a nakon toga se uputiti prema platou Ajvatovice.

Među konjanicima bilo je i mnogo mladih, a građani Donjeg Vakufa svojim su prisustvom i aplauzima uveličali ovaj događaj.

- Više od pet i pol toljeća ove tradicije govori koliko je ona bila omiljena među našim ljudima, a iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetilaca, a i samih konjanika. Prošle godine ih je bilo nešto manje od 300, a ove godine ih najavljen čak i veći broj. Veseli nas to što naš narod prepoznaje svoju tradiciju i što je prenosi na mlađe - rekao je muftija travnički dr. Ahmed Adilović.

Nakon defilea će u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka u Pruscu nakon akšam-namaza biti održan i vjerski program, u okviru kojeg će predavanje održati prof. dr. Muharem Adilović. 

Ostatak programa i tradicionalni zikir izvest će hafizi iz Republike Turske, Hor studenata IPF u Zenici i Tarikatski centar

Sutra će konjanici tradicionalno krenuti ispred Handan-agine džamije u Pruscu prema Ajvaz-dedinoj stijeni.

Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije čiji je moto “Tradicija, identitet, domovina”.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti