Islamska zajednica uspješno realizirala akciju "Kurbani 2024" (VIDEO)

0.jpeg - Islamska zajednica uspješno realizirala akciju

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uspješno je realizirala ovogodišnju akciju "Kurbani", odgovorno pristupajući onome što joj je povjereno.

U skladu s motom akcije "Vaš kurban, naša odgovornost", Islamska zajednica je odgovorila svim preuzetim obavezama.

- Islamska zajednica sve ono što radi, iz godine u godinu bilježi poraste.

Danas možemo konstatovati da je na nivou Islamske zajednice i ove godine, kako u Rijasetu, tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama, solidan broj više realiziranih kurbana, na zadovoljstvo onih koji su Islamskoj zajednici dali svoje povjerenje, na zadovoljstvo svih onih koji su bili i koji će biti korisnici kurbanskog mesa do sljedećeg Bajrama - izjavio je za Agenciju MINA voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice dr. Bilal Memišević.

Uspjehu ove akcije je prethodila kvalitetna priprema, a akcija ukazuje da je povjerenje članova Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, u usponu.

- Sve je proteklo u najboljem redu, nismo imali većih problema u toku realizacije. Zahvaljujem se svima koji su i ove, a i u kontinuitetu daju, povjerenje svojoj Islamskoj zajednici. To potvrđuje da je Islamska zajednica od povjerenja za muslimane ovih prostora, za članove Islamske zajednice, da je reisul-ulema neko ko je autoritet u našem društvu. Zahvaljujem se timu koji je intenzivno radio, prvo na pripremama, zatim realizaciji, a sada svodimo evidencije. Zasigurno bez dobrog tima koji Islamska zajednica ima, nemoguće je realizirati ovako zahtjevan projekat - naglasio je Memišević.

On je posebno ukazao na činjenicu da je akcija i ove godine bila veliki vjetar u leđa domaćim proizvođačima.

- Važno je ukazati na naše partnere, a to su bosanskohercegovački privrednici, uzgajivači, klaoničari, prerađivači. Oni su važan stub akcije. Bez njih mi ne bismo mogli ovoliki broj kurbana kvalitetno nabaviti, kvalitetno i blagovremeno žrtvovati, zbrinuti i podijeliti. Također, treba kazati i da je za njihove potrebe, za njihove uposlenike, za njihov razvoj kao domaće privrede, ovaj projekat bitan vjetar u leđa. Na nivou Islamske zajednice akciju smo zaključili i zaokružili s 31.388 kurbana, što je za nekih 700 kurbana više u odnosu na proteklu godinu. Najveći rast smo napravili mi u Rijasetu Islamske zajednice - istaknuo je on.

IMG_0181.jpeg - Islamska zajednica uspješno realizirala akciju
Memišević: Zasigurno bez dobrog tima koji Islamska zajednica ima, nemoguće je realizirati ovako zahtjevan projekat

U toku samog Bajrama veliki dio mesa je podijeljen, a osim jednokratnih podjela, Islamska zajednica će tokom cijele godine vršiti podjelu i prerađenog mesa ustanovama i pojedincima u stanju potrebe.

- Mi smo blagovremeno uspjeli da dogovorimo, zbrinemo, sve one količine kurbanskog mesa koje će biti predmetom podjela u ovom periodu poslije Bajrama. Učinili smo potreban napor da sve količine sirovog rashlađenog kurbanskog, koje smo planirali, podijelimo javnim ustanovama, društveno korisnim organizacijama, humanitarnim organizacijama, pojedincima u stanjima potrebe. Naše službe će već za nekoliko dana imati tačnu evidenciju onih koji su bili korisnici sirovog kurbanskog mesa. Za nekih tridesetak dana idemo u realizaciju drugog dijela, i on će trajati do narednog Bajrama, a to je kontingent kurbanskog mesa, koji je ugovoren za preradu s mesnim industrijama, koje imaju halal-certifikat - naveo je on.

U narednom periodu će, kako je najavio, uraditi analizu akcije "Kurbani 2024", kako bi došli do zaključaka šta je moguće unaprijediti, te će se pripremati za realizaciju naredne akcije.

- Mi ne stajemo, u narednom periodu ćemo dobro analizirati akciju, vidjeti šta možemo unaprijediti i nastavljamo s pripremama za realizaciju naredne akcije.

Naša obaveza je da vjernicima, članovima Islamske zajednice, udostupimo informacije o kurbanskom mesu koje je bilo predmetom podjele u danima Bajrama, kao i da udostupimo informacije kome, kada i kako ćemo vršiti podjelu prerađenog kurbanskog mesa - kazao je Memišević.

Islamska zajednica je dokazala sposobnost da realizira ovu akciju poštujući šerijatske norme, kao i zahtjeve vremena. Nivo organiziranosti akcije podiže se svake godine, što potvrđuje i ovogodišnja akcija. 

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti