Sutra u Tuzli izložba fotografija "Imami uz žrtve genocida" autora Ahmeta Bajrića

unnamed.jpg - Sutra u Tuzli izložba fotografija

U utorak, 25. juna 2024. godine, u dvorištu Behram-begove medrese u Tuzli bit će otvorena izložba fotografija "Imami uz žrtve genocida" poznatog tuzlanskog fotografa Ahmeta Bajrića Blicka.

U razgovoru za Preporod.info Bajrić je naveo da je izložba spremana skoro tri decenije.

- Svo to vrijeme pratim sudbine našeg naroda, a među našim narodom uvijek su bili naši imami, kao što su i dan-danas.

Mnogo sam razmišljao o tome, od početka sam imao namjeru da napravim jednu izložbu o imamima, jer znam doprinos imama u Podrinju, na terenu su, od Vlasenice, Potočara, Memića, Sapne...  - kazao je Bajrić.

Najveći motiv da napravi ovu izložbu bio mu je da pokaže da su imami mnogo dobra uradili, uvijek su među narodom, posebno u povratničkim mjestima. Naglašava kako od imama sve kreće, te da je narod u Podrinju oslonjen na svoje imame.

- Ja ne živim u Podrinju, ali sam često tamo, vidim šta i kako imami rade, uvijek su prvi, žive tamo sa porodicama što je veoma bitno - naglasio je Bajrić, koji se fotografijom bavi više od 40 godina.

Sarađivao je sa brojnim listovima i časopisima kao što su Oslobođenje, Večernje novine i Politika. Nakon agresije bio je više od 20 godina stalni saradnik lista Dnevni avaz. Od 2020. godine je u zasluženoj penziji, a honorarno radi za portal Politički.ba i osnivač je portala Bhreporter.ba, koji redovno dopunjava sa svojim fotografijama.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Ahmet Bajrić bilježi brojne događaje vezane za odbranu domovine i stradanje ljudi. Zabilježio je, među rijetkima, proboj srebreničkih Bošnjaka koji su preživjeli genocid i njihov dolazak na teritorij pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine u Nezuku kod Sapne. Svojim objektivom i dalje neumorno prati sve događaje na području Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Do sada je već imao nekoliko samostalnih izložbi: "Proboj Srebreničana 1995.", "Bol majki Srebrenice", "Poznati u Srebrenici", "Grobnice kao dokaz genocida", "Marš mira - Putem smrti"  i druge.

Izložba "Imami uz žrtve genocida" bit će otvorena u okviru 24. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji se od 23. do 27. juna ove godine održavaju u Tuzli.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti