Dani Ajvatovice: Omladinski kamp okupio domaćine sa područja travničkog muftiluka i goste iz Kozarca (VIDEO)

Dani Ajvatovice: Omladinski kamp okupio domaćine sa područja travničkog muftiluka i goste iz Kozarca (VIDEO)

Dio programa ovogodišnje manifestacije "Dani Ajvatovice" je omladinski kamp kojem prisustvuju aktivisti Mreže mladih Muftijstva travničkog i njihovi vršnjaci iz Kozarca.

Na platou Ajvatovice održano je nekoliko sportskih i rekreativnih aktivnosti, tokom kojih su mladi imali priliku pokazati sportski duh i međusobno se upoznati.

- Mi smo u stalnom pokušaju da na mlade prenesemo vrijednosti tradicije, identiteta i domovine. Ono što je namjera organizacionog odbora Dana Ajvatovice je da se mladi druže i ovom ambijentu, na ovoj visini i u ovoj ljepoti. Dobar dio njih je svjestan identiteta, a svi su željni ovakvih druženja i susreta - rekao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Donji Vakuf Amir-ef. Čavak.

Kako je pojasnio, kamp svjedoči i namjeri organizatora da među mladim ljudima probudi želju za intenzivnijim međusobnim povezivanjem, ali i povezivanjem sa prirodom i tradicijom.

ajvatovica kampt289.JPG - Dani Ajvatovice: Omladinski kamp okupio domaćine sa područja travničkog muftiluka i goste iz Kozarca
Efendija Čavak: Dužni smo prenositi vrijednosti vjere i tradicije

- Želimo ih na ovaj način oplemeniti ovim vrijednostima. S obzirom na to da smo preuzeli amanet vođenja društva, nadamo se da ćemo uspjeti u radu sa omladinom, kako bismo zajednički ostavili neke vrijednosti naraštajima koji dolaze - pojasnio je efendija Čavak.

Gosti iz Kozarca su zadovoljni gostoprimstvom, ambijentom u kojem borave i programom koji im je pripremljen.

Kako kažu, dragocjena je prilika da upoznaju svoje vršnjake sa ovog područja, kao i prilika da provedu dan na platou Ajvatovice. 

- Danas nas je približno 40 iz Kozarca došlo na ovaj kamp i zaista nam predstavlja čast da budemo gosti ovog kampa, već nosimo velike impresije i koristim priliku da čestitam organizatorima na ovakvom programu - Ajdin-ef. Hrnić, koordinator Mreže mladih Kozarac.   

ajvatovica kampt302.JPG - Dani Ajvatovice: Omladinski kamp okupio domaćine sa područja travničkog muftiluka i goste iz Kozarca
Efendija Hrnić: Ponijet ćemo posebne utiske i uspomene

Ocijenio je da će aktivisti sa kojima radi kao koordinator ponijeti mnogo dojmova, te imati o čemu pričati svojim prijateljima i poznanicima.

- Prenijet će im najljepše utiske o momentima koje smo ovdje doživjeli, a to je ono što sam potencirao svojoj omladini tokom polaska. Činjenica je da su rezultati današnjih takmičenja sporedni u odnosu na druženje i nova poznanstva - poručio je efendija Hrnić.

Osim rekreativnih, tokom kampa su realizovani i edukativni programi, među kojima je i predavanje direktora Rijasetove Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed-ef. Jusića.

ajvatovica kampt285.JPG - Dani Ajvatovice: Omladinski kamp okupio domaćine sa područja travničkog muftiluka i goste iz Kozarca
Efendija Jusić je podsjetio na vrijednosti koje treba čuvati

- Drago nam je vidjeti da tradicija Ajvatovice živi i da sve veći broj mladih uzima učešće u ovim aktivnostima. Vidimo da vrijeme provode u prirodi, da su vezani za vjeru i tradiciju. Moja poruka njima je bila da čuvaju svoje porodice, osjećaj pripadnosti Zajednici i svijest o jedinstvu - istakao je efendija Jusić.

Također je ocijenio da je okupljanje omladine iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine na programu koji je ima edukativan i društveni karakter uspjeh cijele Zajednice.

Prethodnih godina, ovaj kamp je nametao zaključak da tradicionalne vrijednosti, osim sa onima koji ih baštine godinama, uvijek komuniciraju i sa omladinom. 

Domaćini iz Donjeg Vakufa i Muftijstva travničkog, kao i gosti iz Kozarca su potvrdili taj zaključak, a kako nam kažu, uspomene sa Ajvatovice će biti dio njihovog trajnog sjećanja.

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti