Čamdžić na Uhudu: Očekujte poraz ako budete izabrali prolaznost

Čamdžić na Uhudu:  Očekujte poraz ako budete izabrali prolaznost

Hadžije i hadžinice iz naše zemlje koje trenutno borave u Medini danas su, u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH, posjetile plato na kojem se 625. godine dogodila Bitka na Uhudu.

U ovoj bitki, koja je bila mušrički odgovor na pobjedu muslimana na Bedru, Poslanik a.s., je ranjen, a poginuli Hamza r.a. i drugi ashabi.

Ovom prilikom našim hadžijama obratio se glavni vodič Izet-ef. Čamdžić, koji je podsjetio na historijske činjenice, ali i ukazao na osnovnu poruku Bitke na Uhudu, bitke u kojoj su muslimani poraženi.

- Kad god u životu date prednost prolaznom nad vječnim, očekujte poraz - poručio je efendija Čamdžić.

Podsjetio je kako se u dolini podno brda Uhud okupile vojske i počela je bitka. Poslanik i ashabi su vrlo brzo potisnuli moćnijeg neprijatelja, nakon čega je počela i podjela bogatog ratnog plijena.

- Poslanik, a.s., izdvojio je 50 najboljih i najsposobnijih strijelaca i postavio ih ovdje, na ovo brdo, koje se zove Brdo strijelaca, Tamo u onom palmoviku, tamo se smjestio vrsni vojskovođa, kasnije Allahova sablja, Halid ibn Velid, on je čekao priliku. Poslanik i ashabi su brzo potisnuli neprijatelja i gurnuli ih nazad. Ali, šta je Poslanik  rekao ovim ovdje koje je ostavio? Rekao je, nije moglo jasnije, ako nas poraze ovdje i vidite da naša tijela ptice raznose, vi ne smijete napustiti položaj, ni po koju cijenu i nikako. Jesu li napustili? Jesu. Eh, to je pouka. Mi smo zbog ove rečenice ovdje došli. Kad su vidjeli da se bere ratni plijen, šta su i oni poželjeli? Prolaznost su poželjeli - kazao je efendija Čamdžić.

Naglasio je da izborom onog što je prolazno pobjeda nikad neće biti izvjesna.

- Kao što smo sad ovdje došli da uzmemo pouku, i ashabi s Poslanikom su iz tog poraza uzeli pouku i nisu više doživljavali poraze, koračali su iz pobjede u pobjedu. Mi smo bili na džemretima, pobacali kamenčiće, da se šejtanu suprotstavimo, da akumuliramo imansku snagu, da mu ne damo prići nama. Ovdje smo došli da to potvrdimo i da s našim hadžom koračamo iz pobjede u pobjedu, boreći se sa sobom - poručio je Čamdžić.

Nakon Uhuda, hadžije su posjetile i džamiju Kibletejn, džamiju s dvije Kible.

Hafiz Sadrudin-ef. Išerić je jedan od ovogodišnjih vodiča i pojašnjava kako je upravo u ovoj džamiji došla naredba da se muslimani, umjesto prema Jerusalemu, u svom namazu počnu okretati prema Mekki, odnosno Kabi i Haremi-šerifu.

- Poslanik ih je zatekao na namazu i saopćio im da je naređeno da se okrenu. Kako su stojali, samo su se okrenuli - kazao je hafiz Išerić.

Na ovaj način Bog je, kako je pojasnio tumačenje mufesira, ispunio čežnje Poslanika a.s. i udovoljio mu da se u namazu okreće prema Kabi.

Kuba.jpg - Čamdžić na Uhudu:  Očekujte poraz ako budete izabrali prolaznost

 Džamija Kuba je prva džamija koju je Poslanik a.s. sagradio nakon početka objave i u čijoj je gradnji sam učestvovao. Naše hadžije su je danas posjetile i njoj klanjale dva rekata.

- Džamije su naši centri, ne samo za ibadet, nego i druge aktivnosti. Ova je posebna i zbog toga što je Poslanik rekao da dva rekata namaza u njoj imaju vrijednost obavljene umre - kazao je vodič jedne od grupa hafiz dr. Maid-ef. Ibrahimović.

U Medinu danas iz Mekke pristiže i novih 350 hadžija, koji će, prema usvojenom planu, odmah posjetiti Poslanikovu džamiju i provesti određeno vrijeme u Revdi, najstarijem dijelu ove džamije za koji je Poslanik kazao da je jedna od džennetskih bašči.

I za pristigle hadžije također će bti organizirane posjete znamenitostima Medine.

Povratak u domovinu prvih hadžija planiran je za 25. juni.

(MINA) 

Podijeli:

Povezane vijesti