Obilježena 32. godišnjica zločina u naselju Alići - Ekići u Bosanskom Novom

Obilježena 32. godišnjica zločina u naselju Alići - Ekići u Bosanskom Novom

U zaseoku Alići - Ekići, bosanskonovskog džemata Blagaj-Japra, danas je obilježena 32. godišnjica od svirepog ubistva 27 Bošnjaka civila.

Oni su ubijeni u noći sa 22. na 23. juni 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni. Sumnja se da su svi bačeni u korito rijeke Sane.

Obilježavanje je počelo okupljanjem i učenjem Fatihe pred centralnim šehidskim spomen-obilježjem u Blagaj-Japri, nakon čega su se porodice šehida i gosti uputili prema mjestu masovnog ubistva, gdje je proučen Jasin-šerif pred duše ubijenih.

- Još jednom smo došli da izrazimo saučešće svim porodicama. Sjećanje na one koji su nepravedno ubijeni 1992. godine neće prestati, svake godine, u svakom vremenu, čemo nastojati da o tome jasno govorimo. Naravno, nije dovoljno samo govoriti i jasno izraziti ono što se dešavalo, nego moramo biti kategorični u tome da nećemo stati dok svi drugi ne shvate da je ovdje počinjen strašan zločin. U ovom vremenu posebno treba govoriti o tome da žrtve koje su nepravedno ubijene, sve ove godine čekaju, a prije svega od nas Bošnjaka, da govorimo o tome, kao i od onih koji su počinili zločin, da isti i priznaju - izjavio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Slika zaslona 2024-06-22 u 14.00.39.jpg - Obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka u Bosanskom Novom
Muftija Kudić: Sjećat ćemo se u svakom vremenu

Mještani cijelog područja Blagaj-Japre bili su izloženi maltretiranju i mučenju, da bi na kraju svi oni bili protjerani. Esmi Pašić su ubijeni brat, rođaci i komšije.

- Na današnji dan su naše komšije, s kojima smo živjeli, ovo počinili. To nismo mogli vjerovati. Sve su naše ljudi pobili, a nas žene protjerali. Sve godine se sjećamo - kazala je ona.

Slika zaslona 2024-06-22 u 14.03.04.jpg - Obilježena 32. godišnjica stradanja Bošnjaka u Bosanskom Novom
Esma Pašić

Za ovaj okrutni zločin, Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su desetorica optuženih osuđeni na ukupno 162 godine zatvora.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti