Dani Ajvatovice i Dani džemata i džamija: Okrugli sto "Sulejmanija džamija u Travniku i njen značaj za grad i regiju" (VIDEO)

Dani Ajvatovice i Dani džemata i džamija: Okrugli sto "Sulejmanija džamija u Travniku i njen značaj za grad i regiju" (VIDEO)

Sulejmanija (Šarena) džamija u Travniku je jedna od lokacija koju svakodnevno posjećuju Travničani, ali i brojni gosti.

Cijeneći tu činjenicu, organizatori manifestacije "Dani Ajvatovice", kao i manifestacije "Dani džemata i džamija" realizovali su okrugli sto „Sulejmanija džamija u Travniku i njen značaj za grad i regiju“.

O džamijama se često govori iz imamske, vjerničke ili praktične perspektive, stoga je posebno korisna prilika da se značaj ove džamije predstavi sa aspekta nekoliko društvenih nauka.

- O našim džamijama je značajno govoriti iz svih perspektiva, posebno o onima koje imaju specifičan status na području jednog prostora. Šarena džamija ima upravo takav status u našem gradu i Medžlisu - kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Travnik Edin-ef. Memić.

okrugli sto travnik256.JPG - Dani Ajvatovice: Okrugli sto

Kako je ocijenio, govor o džamijama na ovom nivou može doprinijeti tome da džamijama priđu i oni koji im prethodno nisu prilazili kao posjetioci.

- Ovo je prilika da im priđu naučno, kulturološki ili turistički, pa prepoznaju sve ono što ona nudi. Današnja izlaganja su skraćene verzije radove koji će biti objavljeni u zborniku, te biti dostupni široj čitalačkoj javnosti - najavio je efendija Memić. 

O ovoj džamiji je moguće govoriti sa turističkog aspekta, potom aspekta urbanističkih rješenja, kao i njenog historijskog značaja, a u fokusu su i vjerski sadržaji koji su ovdje realizovani u protekla dva i pol stoljeća. 

- Svako od izlagača ima poseban segment o kojem će govoriti. Nadamo se da će ovo postati tradicionalni program. Ovog puta imamo okrugli sto, naredni put može biti nešto drugo. Naprimjer, govor o nekom segmentu uz džamiju, poput musalle.

okrugli sto travnik270.JPG - Dani Ajvatovice: Okrugli sto

Činjenica je da ponekad ne možemo dokučiti vrijednost onoga što je u našoj blizini, pa na ovaj način nastojimo osvijetliti ovu džamiji iz svih perspektiva iz kojih je moguće govoriti - rekao dr. Salih-ef. Indžić, jedan od izlagača i nekadašnji glavni imam MIZ Travnik.

Uz osvrte na sve spomenute perspektive, značajno je držati se i aktuelnog trenutka i svega što podrazumijeva organizacija vjerskog života u ovoj džamiji.

Na tragu ovog pitanja smo razgovarali i sa imamom Šarene džamije hafizom dr. Džemailom Ibranovićem, koji je u okviru ovog okruglog stola govorio o alimima koji su imamsku dužnost obavljali u ovoj džamiji.

okrugli sto travnik258.JPG - Dani Ajvatovice: Okrugli sto

- Nije uvijek bilo dobro, ali se saburalo i iznio se emanet islama. Naši prethodnici su emanet prenijeli na nas, a na nama je kako ćemo ga prenosiit na generacije koje dolaze. Ne smijemo dozvoliti da se ta žiška ugasi, jer je riječ o našoj odgovornosti - poručio je hafiz Ibranović. 

U okviru okruglog stola još su govorili dr. Nermin Šušić, Enver Sujoldžić, Fatima Maslić, Sabina Maslić i Samer Dolovac.

(MINA)

Podijeli:

Povezane vijesti