Rekli su o knjizi "Kraljevi i predsjednici: Saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine"

unnamed.jpg - Rekli su o knjizi

Iz štampe je izašla nova knjiga dr. Mirnesa Kovača "Kraljevi i predsjednici: Saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine".

Izdavači ove knjige su Dobra knjiga i Fakultet političkih nauka u Sarajevu. 

U nastavku donosimo komentare o knjizi autoriteta u ovoj oblasti.

Rekli su o knjizi "Kraljevi i predsjednici: Saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine"

"Fascinantna studija iz povijesti savremene bosanskoheregovačke diplomatije, storija o rađanju, borbi i opstanku mlade bosanskohercegovačke države koja se u ratnim zbivanjma devedesetih godina prošlog stoljeća našla u zamršenom vrtlogu ključnih igrača svjetske politike. Kao rezultat istraživačkog rada na primarnim izvorima te modernih teorija o međunarodnim odnosima, knjiga pokazuje prijelomnu ulogu Kraljevine Saudijske Arabije u oblikovanju pozitivnih političkih pregnuća Sjedinjenih Američkih Država prema ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. Pristupom temi i metodološkim postavkama ova knjiga postaje obrazac budućim istraživanjima diplomatskih doprinosa pojedinačnih država bosanskohercegovačkoj nezavisnosti."      

Prof. dr. Šaćir Filandra, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

"Ova knjiga predstavlja doprinos boljem razumijevanju međunarodne podrške i aktera u ključnom historijskom periodu za opstanak države Bosne i Hercegovine".

Prof. dr. Hamza Karčić, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

"Knjiga Kraljevi i Predsjednici: Saudijsko-američka diplomatija i spašavanje Bosne i Hercegovine autora dr. Mirnesa Kovača predstavlja pionirsko istraživanje koje pruža dubok uvid u kompleksnost međunarodnih odnosa i njihov utjecaj na razvoj događaja u Bosni i Hercegovini tijekom 1992.-1995. godine. Kroz multidisciplinarni pristup koji obuhvata idealističke, realističke i konstruktivističke teorijske okvire, autor detaljno istražuje međunarodne konvencije, ulogu pojedinaca u donošenju odluka, i 'two-level game' dinamiku, koja implicira međusobni utjecaj domaće i vanjske politike. Kovač daje argumentirani prikaz uloge Kraljevine Saudijske Arabije u mobiliziranju međunarodne podrške za BiH, te njenih nastojanja da utječe na promjenu američke politike prema aktivnijem uključivanju u rješavanje krize u Bosni i Hercegovini i zaustavljanju agresije."

Prof. dr. Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

"Utemeljena na opsežnom i pedantnom istraživanju, ovo je jedna fascinantna knjiga o ključnom aspektu bosanskog rata i diplomatije iz 1990-ih koji prije nije bio ozbiljno obrađen u znanstvenoj literaturi. Postat će obvezno štivo za svakog ko želi razumjeti međunarodnu dimenziju ovog sukoba."

Prof. dr. Marko Attila Hoare, Odjel za politologiju i međunarodne odnose, Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology

"Knjiga Kraljevi i predsjednici Mirnesa Kovača prikazuje političko povijesni proces vanjskopolitičkog djelovanja Bosne i Hercegovine, Kraljevine Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država tijekom ranih 1990-ih godina. Ona prati napore bosanskog rukovodstva da internacionalizira jugoslavensku krizu kroz kontakte sa pojedincima i političarima u Europi, SAD i državama muslimanskog svijeta. Autor kroz intervjue sa pojedincima koji su odigrali bitnu ulogu u posredovanju između ovih država i kroz historiografske dokaze otkriva kako je tekao proces pod uvjetima velike krize. Studija je urađena na visokoj razini znanstvene analize, koristeći historiografske i komparativne metode. Sa snažnim empirijskim dokazima autor potvrđuje da je Kraljevina Saudijska Arabija ostvarila značajan izravan utjecaj u zastupanju interesa Bosne i Hercegovine i bosanskih muslimana prema međunarodnim organizacijama na početku rata, te indirektan i neformalan utjecaj na američku vanjsku politiku i u konačnici na oblikovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sa znanstvenog aspekta nam knjiga daje bolje razumijevanju uloge pojedinaca i neformalnog djelovanja u oblikovanju i zagovaranju vanjske politike, posebice u kontekstu neizvjesnosti i krize."

Prof. dr. Damir Kapidžić, Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Sarajevu

"Knjga Kraljevi i predsjednici Mirnesa Kovača je najstudioznije štivo nekog bosanskohercegovačkog autora koje primarno tretira historijsko-diplomatski aspekt i ulogu neke države u međunarodnom priznanju Bosne i Hercegovine. Kovač je dokumentirano, analitički i objektivno prezentirao ulogu Kraljevine Saudijske Arabije u podršci Bosni i Hercegovini kada je bila izložena agresiji. U knjizi je plastično prikazano korištenje diplomatskih, real političkih alata putem kojih je Kraljevina Saudijska Arabija podsticala druge zemlje, prije svega Sjedinjene Američke Države, da se aktivno involviraju u pravednu borbu za nezavisnost mlade države Bosne i Hercegovine. Pored historijsko-diplomatskog značaja, ova knjiga može biti veoma korisna današnjim bosanskohercegovačkim političarima kao uputa o postojanju različitih modaliteta diplomatskog djelovanja koji se mogu koristiti ovisno o kontekstu i specifičnostima države koja je predmet lobiranja."

Prof. dr. Elmir Jahić, direktor "Medical Institute Bayer", potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (2004-2005)

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti