Socijalna kampanja „Svi smo dijelovi istog mozaika“ na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću

Socijalna kampanja „Svi smo dijelovi istog mozaika“ na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću

Studenti druge godine Odsjeka Socijalna pedagogija i duhovna skrb na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću provode socijalnu kampanju pod nazivom „Svi smo dijelovi istog mozaika“, a pod mentorstvom prof. dr. Sene Družić i više asistentice mr. Smaile Balić-Rahmanović. Socijalna kampanja se realizira u saradnji sa Udruženjem „Radosti druženja“, a cilj je da se šira društvena javnost educira i informiše o važnosti inkluzije djece s razvojnim teškoćama.

Kampanja je osmišljena kroz pet različitih aktivnosti.

Prva od njih je tribina pod nazivom „Zajedno za inkluziju: djeca, roditelji, zajednica“ koja je realizovana 03.06.2024. (ponedjeljak) u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta. Tribina je ujedno i početak kampanje, a cilj je da se javnost upozna sa samom socijalnom kampanjom i o djeci s razvojnim teškoćama. Gosti na tribini bili su prof. dr. Hajrudin Hodžić, dekan, prof. dr. Sena Družić, predmetni nastavnik, i Mirsada Hodžić, predsjednica udruženja „Radosti druženja“.

Druga aktivnost bila je radionica pod nazivom „Ljubav je naš jezik“ koja je održana 04.06.2024 (utorak) u prostorijama istoimenog udruženja. Radionica je organizovana prvenstveno s ciljem da bi se pokazalo da biti osoba s teškoćama u razvoju ne znači biti manje važan. Radionica je osmišljena u formi da se pruži ljubav i pažnja prema svima kroz smijeh i zabavu.

Treća aktivnost bila je mirna šetnja pod motom „Korak do jednakosti“ koja je realizovana 05.06.2024. (srijeda). Mirnom šetnjom se željela osvijestiti šira javnost o djeci s teškoćama u razvoju zato što su oni najranjivija i marginalizirana kategorija našeg društva.

Četvrta aktivnost je kolačijada koja će se realizovati u centru Bihaća 06.06.2024. (četvrtak), s ciljem da se prikupe sredstva koji će se na kraju uplatiti na račun Udruženja „Radosti druženja“.

Peta i završna aktivnost jeste okrugli sto na temu „Konačna slika: naši dijelovi, naš mozaik“ koja je planirana za petak, 07.06.2024., koja je ujedno aktivnost kojom se okončava ova kampanja gdje će se prezentirati sve aktivnosti koje su realizirane u protekla četiri dana i iznijeti zaključke.

- Iako smo bili vrlo skeptični oko organizacije i realizacije socijalne kampanje uspjeli smo zahvaljujući asistentici koja nam je cijelo vrijeme pružala podršku. Odlučili smo se odvažiti i pokušati, i nismo se nimalo pokajali - riječi su studentice Sare Alešević.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Hajrudin Hodžić nije krio oduševljenje angažmanom studenata i svim osmišljenim aktivnostima.

- Kao dekan IPF-a, izuzetno sam ponosan na odgovornost, entuzijazam i posvećenost koje su naši studenti pokazali u organizaciji ovog događaja. Kroz ovu kampanju, oni su demonstrirali snagu kolektivnog rada i empatije, te vrijednosti koje su temelj svakog progresivnog društva, što me čini ponosnim - istakao je dekan dr. Hajrudin Hodžić.

(Preporod.info)

Podijeli:

Povezane vijesti